2021-12-07
今晚二人前食晚飯, 天氣涼涼地最啱打邊爐,餐廳位於堅拿道西10號2樓, 九龍城同撈同煲, 唔好攪錯九龍城果間呀。 餐廳裝修以懷舊為主題, 令客人可以懷念下往日的香港, 背景音樂播放廣東話舊歌, 如上海灘等等, 集體回憶返哂黎。入座後, 店員會用滾水喺食客面前,將食具消毒, 大家都食得安心d啦。 之後問下店員有邊個靚湯底介紹, 佢就介紹胡椒豬肚少爺雞湯,同冬甫美人鍋係推介湯底。 咁今日同美人食飯, 當然叫美人鍋啦。 另外, 佢地又做緊"賣魚勝推介"8頭鮑魚x4, 大元貝x2 或 聖子王x2, 海蝦x6, 價錢吸引。 於是又叫埋。二人晚餐冬甫美人鍋8頭鮑魚大元貝海蝦極級封門柳懷舊蝦多士鴛鴦滑 (黑松露墨魚滑, 蟹籽蝦滑)油麥菜紫背天葵冬甫美人鍋, 半隻大雞放喺鍋中間, 吸睛打卡一流,美人鍋材料有冬瓜,蟲草花, 桃膠,店員先叫我地試湯底, 湯底雞香味香濃, 當湯飲一流, 誠意推介。鮑魚煮約3分鐘, 已經可以食用, 鮑魚彈牙鮮味, 吸收哂美人鍋湯味, 非常入味。大大隻元貝同海蝦, 元貝煮約4分鐘, 一樣係鮮甜味濃, 海蝦隻隻彈牙爽口, 蝦頭重有蝦膏, CP值超抵極級封門柳, 牛味濃郁, 有
二人晚餐
冬甫美人鍋
8頭鮑魚
大元貝
海蝦
極級封門柳
懷舊蝦多士
鴛鴦滑 (黑松露墨魚滑, 蟹籽蝦滑)
油麥菜
紫背天葵
極級封門柳, 牛味濃郁, 有咬口, 滾一滾轉色帶點粉紅就可以入口, 正。
懷舊蝦多士, 即炸蝦多士, 大大隻蝦喺中間, 多士炸得金黃香脆。
鴛鴦滑 (黑松露墨魚滑, 蟹籽蝦滑), 2隻滑各有特式, 墨魚滑加上黑松露, 味道搶口, 蟹籽蝦滑, 入口有一粒粒蟹籽, 卜卜聲, 蝦滑爽滑彈牙。
同撈同煲每位店員都好健談同好好服務, 我地飽到埋左單起身離開, 老闆都叫我地試埋個糖不甩先好走, 誠意拳拳,
飽到癲都要食埋啦。 糖不甩用糯米整成2條魚, 再將2條魚放返去個湯底到煮, 最後,加上花生碎, 糖不甩大功告成, 果老闆無呃人, 糖不甩好煙韌, 加上包滿花生碎, 好香好好味, 食完呢個甜品, 明日早餐都唔洗食。
同撈同煲一定返轉頭。