2021-11-10
🐂尖沙咀 人氣自己動手燒熱石蒜片芝士蛋和牛漢堡球🐂成日都行過有尖沙咀食街之稱的厚福街,一直有留意一間幾得意的店舖,係專門食自己動手燒的漢堡球,最平套餐只能$96 ,見到人即刻煎好似幾得意咁,一直在我的bookmark list 之中,經開剛好見到有位就入去試吓🐂入到去店員會細心用布袋同你包住外套,等一陣走唔會有酒煙味,檯面上每人都有個灣型強勁抽風位,整間店無咩油煙味真係值得一讚🐂我們點了兩個set ,份量分大中細三個size ,配飯、湯和麻醬沙律,因為今日唔係好餓所以點了細,女仔份量剛剛好,如果正常餓的下次要點中,男仔食的話直接點大size 就ok 🐂好奇睇到廚房佢地係即叫即搓漢堡球,好快手就整到一個球,放在預先熱好的鐵板上,上面放滿蛋汁及煎片芝士,旁邊有一塊超熱的熱石,要非常小心,切開一小塊漢堡肉放上去,幾秒鐘就已經煎到金黃香脆,熱力非常大🐂和牛漢堡可以隨自己心意煎到心水生熟程度,感覺好好玩幾有趣咁,特別鐘意煎Diy到表面微脆,內層柔軟的感覺,牛味幾香濃間中夾雜了一點細軟骨增加口感,配上幼鹽及特製醬汁更好味🐂 芝士蛋蒜和牛漢堡扒(中) $124🐂 雞蛋和牛漢堡扒(細)$99📍 福岡漢
🐂 芝士蛋蒜和牛漢堡扒(中) $124
🐂 雞蛋和牛漢堡扒(細)$99
📍 福岡漢堡扒 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街11號地下A號舖