黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (Minden Avenue)
2020-08-29 39 浏览
開學前食餐豐富啲嘅當係開sem飯啦,黎到棉登徑既黑門水產,門面已經好有日本水產店既feel我地12點前去到,卡位比人坐晒,唯有坐另一邊既四人枱,不過呢個位都幾好,欣賞晒餐廳既裝潢先黎一個深海池魚刺身,啲刺身片到超薄放喺葉上面,欣賞佢配埋個柚子醬油,令到個味道好清新,仲有幾件厚切三文魚腩,油脂分布好均勻,亦食得出好新鮮。再黎我最鍾意既帆立貝,佢配咗海膽、魚子醬同三文魚子,個人認為魚子醬係最正既既然呢度既魚子醬咁正我地就再追加一個黑門令大漁魚子醬脆脆包,個包真係好脆,上面堆咗好多唔同既配料,口感豐富男友話想要啲飯喎,所以就叫個三文魚加州反卷,鍾意佢入面有啲牛油果,令到成舊壽司有返啲清新既感覺跟住到最期待既燒物喇,講真食日本菜食刺身就係人都知道正,但燒物都出色就仲難得,今次叫咗三個,第一係極上大漁貝燒,燒完既帆立貝好爽甜,嗰兩隻熟蝦先最不得了,爽口彈牙到爆😍呢度最好就係喺你面前燒,成個烹調過程比你睇晒,第二樣係呢間舖頭好出名既甲羅燒,未煮之前擺到靚一靚比大家打咭,煮完就係一pat灰色既醬用黎搽餅乾,類似牛油果醬配nachos咁啦~蟹味超濃第三樣係龍蝦湯煮海鮮,呢度既龍蝦湯唔算腥喎,湯底亦加咗

第三樣係龍蝦湯煮海鮮,呢度既龍蝦湯唔算腥喎,湯底亦加咗啲索汁既金菇同芋絲,每樣海鮮都好爽口,唔會煮到淋晒,每樣仲有兩件,啱晒兩個人食

食日本野最鍾意就係飲佢既蕎麥茶,但始終天氣熱我地都有叫到特飲消下暑,奇異果梳打係較為少見既組合,味道冇咁甜

當日本係鄉下既朋友可以黎呢度止下癮先啦

2020-08-29