2017-12-20
我一向都鐘意食拉麵, 所以一放假就會週圍搵好野食, 今日俾我搵到呢間名屋拉麵, 見舖頭門口幾別緻, 就一於同朋友入去試下👻店內裝璜帶有傳統日本色彩, 我個人十分欣賞日本文化, 見到有兩幅日本美女圖, 賞心悅目。另外, 亦有一些漁網, 草帽和火水燈掛於牆上, 充滿古樸的風情。除了環境舒適外, 食物質素亦不錯。我們共叫了三個拉麵加兩款小食, 因兩人同是為食之人, 所以想試多一個唔同口味既拉麵😋全部野我地都兩份食👍🏻首先係赤紅拉麵, 呢個湯底係辣辣地, 幾香濃, 而且有唔少既三文魚子同蟹子做伴菜, 鮮味十足, 拉麵彈牙有咬口, 叉燒半肥瘦有微微燒過, 十分香口, 讚!黑豹墨汁拉麵, 墨汁香味加上豚骨湯既鮮甜令我引唔住飲多幾啖湯, 另外有大大隻青口同蝦。食完辣味同墨汁, 叫多個原味豚骨拉麵, 因唔夠喉, 哈哈! 同樣好味👍🏻至於小食亦有好多選擇, 我地揀左鐵板豬頸肉同香辣焗蠔。豬頸肉同洋蔥在鐵板爆炒, 好惹味。香辣焗蠔用辣汁一齊焗, 蠔肉飽滿, 對於我呢個蠔迷黎講, 真心正斗😋朋友唔係蠔迷都話好食😄食左咁多野埋單先係272蚊, 抵食! 下次會再去食試埋其他小食👍🏻
除了環境舒適外, 食物質素亦不錯。