2021-09-01
由8月頭食到8月底,都係食生日飯。真係食到唔知食咩好。今次想就吓係葵涌返工嘅朋友仔, 經朋友介紹, 新都會廣場開咗一間“一鍋堂”。我聽到之後就叫朋友BOOK位, 因為我之前係旺角食過, 真係唔錯的. 價錢平而且食物新鮮及多款式。任飲任食都係每位$238+10%。限食2個鐘. 如果係7:00前埋單, 每位都係$198+10%我地有預先book位。但一去到火鍋店門口有d嚇親。因為超級多人等位。最後我地都等咗10分鐘就入座。而家好多食肆都係用QR Code點菜。呢間都唔例外,攞位後, counter職員會話你知要用QR Code點菜的。攞位時先要揀湯底. 湯底好多款, 我地揀咗藥膳湯底.藥膳湯底.~有大蒜, 龍眼, 杞子, 紅棗, 當歸, 炎黨參, 仲有一D圓形物體, 不過唔知係咩嚟。好有藥材味道。開始點菜……真係種類好多,所以講唔晒比大家知。只講吓我地叫咗咩啦!但以下呢幾款一定要介紹比大家。(個人推薦)一定要叫美國安格斯牛肉~好淋好香牛味美國安格斯精選牛板鍵~牛味香濃, 入口即溶。封門柳~油脂分布好均勻, 好淋好香牛味牛脷心托~薄薄一片. 朋友話好食蝦膠釀鮮冬菇~蝦膠彈牙, 冬菇厚肉. 好
美國安格斯牛肉~好淋好香牛味
美國安格斯精選牛板鍵~牛味香濃, 入口即溶。
封門柳~油脂分布好均勻, 好淋好香牛味
牛脷心托~薄薄一片. 朋友話好食
蝦膠釀鮮冬菇~蝦膠彈牙, 冬菇厚肉. 好好食
另外, 我地仲叫咗其他食品
牛丸非常彈牙, 麻辣餃子, 鮮蝦雲吞, 水餃, 豬皮, 花膠, 紫淮山, 紫蘿蔔, 羽衣金蘭, 油麥菜……
仲有熟食, 麻辣豬耳
自製冰糖燉檸檬~好足料,飲落檸檬香味十足。潤喉潤肺。
仲有任飲啤酒/汽水/烏龍茶……
有雪糕任食, 不過今之太飽, 冇食到。仲有其他精美甜品。真係好抵食。