1K
今晚係旺角睇完戲,隨便係朗豪坊旁嘅山東街搵左間麻辣香鍋食。岩岩好滿座,但等左五分鐘就有位。單價睇落雖然唔係特別平,但份量真係非常非常多,大大碟,尤其係麻辣鍋,我見旁邊嘅客人都係叫個麻辣鍋加兩碗白飯及飲品,人頭應一百幾蚊,仲要無加一服務費......秘製拍青瓜 ($46): 麻辣醬料辛香,相對濃郁,青爪爽脆,仲幾入味。招牌麻辣香鍋 - 每款配料都唔同價錢,我選左以下五款:小酥肉 ($48)、田雞 ($48)、豬大腸 ($46)、牛舌 ($46)、蓮藕 ($28):選擇左小辣,相對易入口,普通人應該都輕易食到。賣相同一般麻辣鍋差唔多,無論你選擇幾辣,都係有大量乾辣椒、花椒、芫荽、蔥等料,但所點每款配菜嘅份量都好多,非常大堆頭,可算是「食極都食唔曬」。名為小酥肉,但實際卻大大塊,非常厚肉,肉質軟嫩,帶有蜜味,香甜可口;田雞新鮮,口感細嫩唔會乾身,亦夠入味;豬大腸份量亦係好多,應該係先炸後炒,所以外皮酥脆,內裡軟糯,非常肥美,幾Juicy惹味;牛舌又係有好多,厚薄適中,一定唔會好似居酒屋咁爽滑,但軟腍中帶微微咬勁,又幾有肉味,$46簡直超值。辣子雞 ($108): 又係大大碟嘅選擇,酥脆嘅炸雞

辣子雞 ($108): 又係大大碟嘅選擇,酥脆嘅炸雞粒加上乾辣椒、花椒、蔥、鹽、胡椒及花生爆炒,幾有鑊氣,味道偏濃但辣味唔重,幾岩佐酒。唯一覺得不足係雞件切得太細粒,唔知係咪特登,想客人一口一粒咁食。
2022-09-07