2007-12-23 13 浏览
咁啱但咁橋,食完呢餐病咗成個禮拜,所以a week after 先至寫呢次review。雖然今次彈佢,不過自己感冒唔關呢餐事,唔入佢數。我唔明點解有其他reviewers 讚呢到,總之食物quality唔掂,前菜、燒物、揚物、創作壽司……通通都無,只有3張點菜紙: 刺身、壽司、手卷、烏冬及拉面、和牛、豚肉、甜品,種類及款式極少。是次主題shabu-shabu,以下為我和友人試過的食物:1.shabu-shabu: 和牛和豚肉共3款,唔記得名堂,都OK好食,但絕不能憑肉味分辨各種肉嘅分別……豚肉跟和牛竟不只外型相似??? 菜任叫,不用寫紙,都算補充得快,但竟然將豆腐同菠菜一齊上,喺人都知呢兩樣食物唔可以一齊食,有草酸鈣,對人體有害!!!!2.手卷: 蔥粒吞拿魚腩,普通,不過响呢餐算好好食。3.刺身: 成張紙得8款,咪就喺大家數到嘅大路款,好似三文魚、吞拿魚、蝦、八爪魚等,我地都試哂,麻麻地,切得好細塊,部分有雪味。(壽司exactly就喺刺身個8款,廢事哂肚皮quata,罷食)4.冷烏冬及叉燒拉面: 出奇咁大碗,可能想食飽你唔叫其他嘢,我食烏冬,面質講得好聽有趙頭,講得難聽,老實講,好實

雖然今次彈佢,不過自己感冒唔關呢餐事,唔入佢數。

我唔明點解有其他reviewers 讚呢到,總之食物quality唔掂,前菜、燒物、揚物、創作壽司……通通都無,只有3張點菜紙: 刺身壽司、手卷、烏冬及拉面、和牛、豚肉、甜品,種類及款式極少。

是次主題shabu-shabu,以下為我和友人試過的食物:

2.手卷: 蔥粒吞拿魚腩,普通,不過响呢餐算好好食。

4.冷烏冬及叉燒拉面: 出奇咁大碗,可能想食飽你唔叫其他嘢,我食烏冬,面質講得好聽有趙頭,講得難聽,老實講,好實呀,好似唔熟咁……叉燒拉面喺友人食,味道唔知,不過presentation似MK個D cheap cheap 日本料理質素……

5.甜品: 最騎呢!!! 款式得6款,是日日式水晶餅暫停……
a.草莓果凍: 根本唔喺果凍,你會唔會試過,將粒新鮮strawberry沾上白朱古力,放入冰格橄粗雪爛佢,然後叫果凍???? 呢款勁難食。
b.梅酒果凍: 叫jelly咪算囉,無梅酒味,連甜味都無,奇怪。
c.大福餅: 有包裝袋响supermarket買到嘅來貨,有無搞錯,你喺酒店嘅日本餐廳,竟然唔喺師傅手造?? 要呃我都唔該有誠意D,先除包裝紙再放碟,唔該。
d.青檸sorbet及綠茶、芝麻、石板街雪糕: 算喺全晚最好味,texture好滑,唯綠茶雪糕唔夠綠茶味,但上枱亦是全晚最最最最騎呢嘅地方,唔知廚房喺咪想慳碗,竟然將成張單嘅order放落同一個碗,結果半溶嘅雪糕球就喺咁「結合」了,presentation是多麼恐怖,而且我跟友人要從blend埋咗嘅雪糕「了」番自己隻味,唔掂,眼見隔離枱仲慘,七八個friends對住個一大碗堆到成座山咁嘅嘢無從入手,最後我跟友人不能忍受,重新落order,但註明分開上,咁就好D。

Service: 待應們都好friendly,不過上菜慢,埋單更慢,等咗成三四個字,唔知攞我張credit搞咩……

總之,以呢到嘅food quality及service,你完全feel唔到呢到喺hotel……有coupon更唔抵,無coupon更千祈唔好黎。

P.S. 基本上味道一項可以比零點幾分。