2023-11-07
呢間泰國菜餐廳平日晚飯時段,都好多人等位。好彩我早左來到,等左一陣就有位,呢間舖頭裝修得好清新,座位寬敞而且舒服。睇完成個餐牌,好多款式,好多選擇,樣樣都好想試,真係好難揀。最後,我叫咗串燒牛肉作為小食,配上沙嗲醬好香濃,好好味。之後係咖喱炸軟殼蟹,原個煲仔上,用個爐去燒住個咖喱汁,配上雜菜同香料,好香好好味。軟殼蟹要趁熱食,如果放喺咖喱汁入邊,浸得太耐就會淋咗。所以呢個菜式一上枱,我哋就即刻食咗個軟殼蟹先,個皮仲係脆,吸收咗少少咖喱汁嘅味道,好正。加$28有兩件蒜蓉多士,放入咖喱汁度一齊食,就唔會浪費咗啲咁好味嘅咖喱汁啦!兩個人怕食得太飽,所以海南雞只叫咗一份例牌,海南雞係雞脾肉,冇骨嘅,肉質鮮嫩,好滑,調味啱啱好,配上幾款海南雞嘅醬油,好好味。主食方面,叫咗冬陰功湯河,嚟到先知道原來好大碗,兩個人都食唔晒。冬陰功湯底好傳統,好濃味,好抵食。最後一定要叫甜品,見到餐牌上面有雪糕及特飲,超多款式,全部都好吸引。我哋叫咗一杯宇治抹茶沙冰,上面有好多忌廉同埋紅豆粒,綠茶的奶味好香濃,有保留到綠茶嘅味道,而且好大杯,好抵食。另外叫咗一杯芒果糯米飯雪糕。糯米飯加入甜品覺得好特別,有少少甜甜鹹鹹
最後一定要叫甜品,見到餐牌上面有雪糕及特飲,超多款式,全部都好吸引。我哋叫咗一杯宇治抹茶沙冰,上面有好多忌廉同埋紅豆粒,綠茶的奶味好香濃,有保留到綠茶嘅味道,而且好大杯,好抵食。另外叫咗一杯芒果糯米飯雪糕。糯米飯加入甜品覺得好特別,有少少甜甜鹹鹹嘅感覺。加上椰汁好香,雪糕又好奶味,職員非常滿足,值得推介。
整體全部嘢食都好好食,超水準,下次會再嚟幫襯。