2021-11-29
無得坐飛機飛出去玩真係幾悶,所以早幾日就同男朋友重遊第一次拍拖嘅路線👩🏻🤝👨🏼 行行下意外地發現一間裝修得幾靚嘅日式餐廳🇯🇵😳Menu:1️⃣ 岩鹽燒頂級牛板腱肉質超~嫩!🤤 廚師輕輕將牛肉嘅四條邊煎熟,中間保持半生熟嘅狀態,所以完全唔需要擔心啲肉會韌或者有咬唔開嘅問題😌 根本唔需要過多調味料,再唔係,加少少伴碟嘅海鹽已經好夠🥰2️⃣ 清酒煮蜆近期見唔少人食呢個清酒煮蜆,所以我都order左一份👻 蜆嘅份量多之餘,即使用清酒煮完,啲蜆唔會有太大酒味,返而煮左蜆嘅鮮甜味出黎😍 我連啲湯都忍唔到飲晒👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣ 醬燒雞腎、牛舌細細一串雞腎、牛舌,精緻、無筋🙂 醬汁有點燒烤醬嘅感覺,配上有咬口嘅肉質好惹味☺️4️⃣ 味燒脆雞皮一開始我以為燒雞皮會好肥,所以都無衝動試😗 但見我男朋友食得咁津津有味..就搶左最後一塊黎食🤣 估唔到食落口係咁脆卜卜,幾乎食唔到任何肥膏😎5️⃣ 朝·邪惡玉子燒見到個玉子燒拉絲就知道有幾邪惡~真係無改錯名😈 份量好夠,可能加上芝士嘅加持,兩個人食完已經飽左一半🤣6️⃣ 燒糖心菠蘿呢間嘅糖心菠蘿無好似部分日本餐廳,會鋪一層口口嘅焦糖喺菠蘿嘅表面,而係完完全全燒出左菠蘿本身嘅甜味👅 7️⃣
1️⃣ 岩鹽燒頂級牛板腱
2️⃣ 清酒煮蜆
3️⃣ 醬燒雞腎、牛舌
4️⃣ 味燒脆雞皮
5️⃣ 朝·邪惡玉子燒
6️⃣ 燒糖心菠蘿
7️⃣ 初吻(有機柚子酒)
唔好睇小300mL、8%酒精濃度嘅果酒🤣 就算係平時都算係有飲下酒嘅我地,飲完都會面紅😳🙈🙈 一打開枝酒就有好香嘅柚子味撲鼻而來👃🏻 初初飲落喉嚨都係飲到柚子果香味,真係要飲大啖啲先會飲到藏喺最後嘅酒味👅