2023-04-22
香港越來越多以Omakase做主題嘅餐廳,但可以做到高質素及比較正宗嘅店舖真係唔多。而且好多都係收費高但質素低,甚至幾十蚊嘅材料比幾串串燒但埋單成二千幾蚊嘅都有,不過今次好好彩,可以搵到一間高質素嘅Omakase-鮨逸,食材超豐富。選擇了Omakase Set - 逸Itsu 全25品(不過實際係可以品嚐到多過25款嘅食材)食材分咗三類,包括:- 前菜 Otsumami- 刺身 Sashimi- 壽司 Sushi沖繩水雲配蟹肉水雲用咗醋調味,酸酸地好開胃。薑汁螢光魷魚肥美鮮味,咸香有爽脆口感,好味。鰻魚苗外觀似帶子裙邊,口感就有少少似海蜇。間白魚薄切配海膽蛋油脂豐富嘅間白魚刺身包住用海膽製成嘅蒸蛋,刺身嫩滑加上海膽蛋嘅香,一試難忘。即開新鮮北寄貝口入嫩滑,咬口爽口龍蝦刺身 + 舞茸龍蝦頭清湯新鮮生猛龍蝦,廚師跟住肌肉紋切開,肉質非常彈牙。其後再將龍蝦頭配上舞茸製成清湯,味道清甜。大溝貝即係象拔蚌,味道爽口鮮甜壽司包括赤貝、金目鯛、喜之刺、花竹蝦、白見貝、銀雪魚、火灸京蔥吞拿魚腩、毛蟹,全部用料上乘新鮮,特別係我喜愛嘅喜之刺,味道濃郁!蟹羔豆腐配松葉蟹肉+魚子一向都鍾意食豆腐嘅我,食到呢
食材分咗三類,包括:
- 前菜 Otsumami
- 刺身 Sashimi
- 壽司 Sushi
沖繩水雲配蟹肉
水雲用咗醋調味,酸酸地好開胃。
薑汁螢光魷魚
肥美鮮味,咸香有爽脆口感,好味。
鰻魚苗
外觀似帶子裙邊,口感就有少少似海蜇。
間白魚薄切配海膽蛋
即開新鮮北寄貝
口入嫩滑,咬口爽口
龍蝦刺身 + 舞茸龍蝦頭清湯
大溝貝
即係象拔蚌,味道爽口鮮甜
蟹羔豆腐配松葉蟹肉+魚子
一向都鍾意食豆腐嘅我,食到呢款蟹糕豆腐真係想食埋Honey嗰份,入口即刻感覺到蟹羔味道好濃好滑,一試便愛上。
紫海膽配鰹魚啫喱三文魚子
整個海膽連殼上以確保新鮮無防腐劑,新鮮不在話下,最愛紫海膽鮮味清甜,配上鰹魚製成啫喱做調味,味道更多層次。
食物款式實在太多,真係每一款都好出色,亦都好啱我哋嘅口味,回頭之選。