餐厅: 鮨逸
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-22 361 浏览
香港越来越多以Omakase做主题嘅餐厅,但可以做到高质素及比较正宗嘅店舖真系唔多。而且好多都系收费高但质素低,甚至几十蚊嘅材料比几串串烧但埋单成二千几蚊嘅都有,不过今次好好彩,可以揾到一间高质素嘅Omakase-鮨逸,食材超丰富。选择了Omakase Set - 逸Itsu 全25品(不过实际系可以品尝到多过25款嘅食材)食材分咗三类,包括:- 前菜 Otsumami- 刺身 Sashimi- 寿司 Sushi冲绳水云配蟹肉水云用咗醋调味,酸酸地好开胃。姜汁萤光鱿鱼肥美鲜味,咸香有爽脆口感,好味。鳗鱼苗外观似带子裙边,口感就有少少似海蜇。间白鱼薄切配海胆蛋油脂丰富嘅间白鱼刺身包住用海胆制成嘅蒸蛋,刺身嫩滑加上海胆蛋嘅香,一试难忘。即开新鲜北寄贝口入嫩滑,咬口爽口龙虾刺身 + 舞茸龙虾头清汤新鲜生猛龙虾,厨师跟住肌肉纹切开,肉质非常弹牙。其后再将龙虾头配上舞茸制成清汤,味道清甜。大沟贝即系象拔蚌,味道爽口鲜甜寿司包括赤贝、金目鲷、喜之刺、花竹虾、白见贝、银雪鱼、火灸京葱吞拿鱼腩、毛蟹,全部用料上乘新鲜,特别系我喜爱嘅喜之刺,味道浓郁!蟹羔豆腐配松叶蟹肉+鱼子一向都钟意食豆腐嘅我,食到呢

食材分咗三类,包括:
- 前菜 Otsumami
- 刺身 Sashimi
- 寿司 Sushi

冲绳水云配蟹肉
水云用咗醋调味,酸酸地好开胃。

姜汁萤光鱿鱼
肥美鲜味,咸香有爽脆口感,好味。

鳗鱼苗
外观似带子裙边,口感就有少少似海蜇。

间白鱼薄切配海胆蛋

即开新鲜北寄贝
口入嫩滑,咬口爽口

龙虾刺身 + 舞茸龙虾头清汤

大沟贝
即系象拔蚌,味道爽口鲜甜

蟹羔豆腐配松叶蟹肉+鱼子
一向都钟意食豆腐嘅我,食到呢款蟹糕豆腐真系想食埋Honey𠮶份,入口即刻感觉到蟹羔味道好浓好滑,一试便爱上。

紫海胆配鲣鱼啫喱三文鱼子
整个海胆连壳上以确保新鲜无防腐剂,新鲜不在话下,最爱紫海胆鲜味清甜,配上鲣鱼制成啫喱做调味,味道更多层次。

食物款式实在太多,真系每一款都好出色,亦都好啱我哋嘅口味,回头之选。

2023-04-19
  • 龙虾刺身