讲起煲仔饭,就一定唔可以唔试呢间米芝莲名店——「坤记煲仔小菜」!呢间系我目前为止试过嘅煲仔饭之中,认为最好食嘅一间! 呢间煲仔饭长期都系大排长龙!餐厅18:00开始营业,我哋平日17:50咁上下去到噗间餐厅开门,去到已经好多人喺度等紧,都等咗成45分钟先入到座!食完出到嚟门口依然都超多人等紧位~大家如果想去食就要早啲或者book定位啦~ 上网睇咗好多食评同YouTube片,都话呢间出名服务差、店员躁底,不过当日去到又唔觉bo,店员态度几好,等位期间仲攞啲凳招呼我哋坐住等~ 同一般煲仔饭餐厅比,呢间嘅价钱会贵啲啲,成百蚊一个煲仔饭~但绝对系物超所值,就算系二百蚊一个我哋都会去食!因为真心好食,名副其实! 食煲仔饭最钟意就系食个饭焦,呢间个饭焦真系做得好好,时间、火候都控制得好好,饭焦厚身呈金黄色,一啖咬落超香脆!白饭都做得好好,粒粒分明,口感一流,再加埋个甜豉油,超正! 🧡白鳝排骨饭($115)白鳝真系超惊艳,爽口又惹味,尤其个酱汁,超正!到依家都仲回味紧,超推介! 🧡腊味油鸭饭($95)腊味油鸭饭系煲仔饭经典配搭,不过呢间嘅腊味油鸭饭比平时食过嘅好食好多!本来个饭已经好好食,腊味啲油

🧡白鳝排骨饭($115)
白鳝排骨饭

🧡腊味油鸭饭($95)
腊味油鸭饭系煲仔饭经典配搭,不过呢间嘅腊味油鸭饭比平时食过嘅好食好多!本来个饭已经好好食,腊味啲油渗咗落饭度,变得更好食,无得弹!
腊味油鸭饭
腊味油鸭饭