2023-06-06 146 浏览
喺繁忙嘅旺角,一生懸麵門口長期都有人排隊。我梗係都要去試一試🥰我同朋友揀選嘅食物有濃厚豚骨沾麵、燒餃子、白湯豚骨拉麵同埋章魚燒。每一道都煮得恰到好處,真係好值得去試。首先,濃厚豚骨沾麵嘅湯底味道濃郁,而且賣相精緻。麵條煮得剛剛好,唔會過腍或者過硬,湯底同麵條配合得恰如其分。份量方面,絕對足夠一個人飽餐一頓。燒餃子味道亦都唔錯,賣相吸引。餃子皮煮得外酥內腍,包住香嫩嘅肉餡。份量亦都好合理,唔會覺得過少或者過多。再嚟就係白湯豚骨拉麵,湯底滑順醇厚,帶出濃厚嘅豚骨味道。麵條同湯底配合得好,真係食落口十分美味。份量亦都足夠,好有飽足感。至於章魚燒,則係烹調得極為精緻。賣相吸引,內裡嘅章魚肉口感鮮美,燒得恰到好處,外皮帶微微嘅焦香,內裡鮮嫩多汁。飲品方面,白桃烏龍冷泡茶同桂花烏龍冷泡茶都非常好飲,味道清新,非常適合解膩。總括嚟講,一生懸麵係一間唔錯嘅日式餐廳,提供咗一場好滿意嘅美食體驗。食物既賣相、味道同份量都十分合理,強烈推薦大家去試試。