2012-11-16 38 浏览
話説2012/12/21就快來臨,與其每日擔心世界末日是否真有其事,不如盡量善待自己和身邊至愛,即使有事發生都不會後悔! 在facebook睇到有朋友post呢個大閘蟹牛角包,身為“蟹痴”嘅我即時雙眼發光,urban呢閒店最近都好hit,好似好多報道話佢個牛角好好吃,順勢去like左佢個page,然後發信息話想訂個大閘蟹牛角包。店家都好勤力,我半夜落訂都即時收到回復確認。去到jasons,遠遠已經聞到牛油香,認真醒神醒胃。鋪面吾算太大,但都井井有條,而且睇得出花過吾少心思佈置!從透明廚房可以睇到師傅不停做包,應該比一般連鎖店要新鮮。同店員講我訂左牛角,對左facebook身份之後就去排隊俾錢,尼只就係我嘅目標:俾錢之後就睇到師傅即場製作我個牛角,用電子磅磅住足100克蟹粉,再添加魚子醬(加多D!)整好之後,師傅提醒我趁新鮮吃,遲左蟹粉會腥。我都迫不及待咬一啖,哇,啖啖蟹粉爆口,仲有魚子醬的鮮香,略為偏咸少少,但真係好好味!吃完先發現自己吾記得影相不過,驚喜來了,見到柜面有樽米,裏面有粒。。。白松露!!!松露特有的香氣索到暈,原來佢地又搞緊新實驗,今次係白松露+ 炒蛋!我八八卦卦企埋去睇

不過,驚喜來了,見到柜面有樽米,裏面有粒。。。白松露!!!松露特有的香氣索到暈,原來佢地又搞緊新實驗,今次係白松露+ 炒蛋!我八八卦卦企埋去睇,又冇俾人趕哦,佢地仲好熱情甘請我試吃:
對比蟹粉,尼個口感冇甘爆,但白松露嘅香氣充斥口鼻,吃完真係“齒頰留香”,都幾正吖,不過吾知用甘嘅料最後會賣幾錢呢?希望自己仲係有心有力可以繼續捧場!
2012-11-15
10 分钟 (外卖自取)