2016-06-10 710 浏览
呢排喺佐敦行街個陣,見到有好多順德菜,我嗰日同朋友講不如搵日試吓順德菜,佢哋嘅鯪魚、家常便飯好似好有特色。朋友就話唔係太鍾意去啲太local嘅地方,如果食順德菜,佢想選擇一間有啲質素嘅順德菜餐廳。佢上網search左一下,建議約埋幾個朋友,食順德菜不如食啲精品啲、同埋有口碑嘅餐廳。最後我哋揀咗名門順德私房菜,作為我哋第一次食順德私房菜嘅地點。選定餐廳後,朋友嘗試打電話約星期五六晚,點知佢地個預約都排得好後,於是我地唯有揀咗平日收工黎食,費時一拖再拖。雖然講係平日,一上到名門,依然係滿座。呢間餐廳嘅擺設保留中國特色、裝修平實,似乎都係因為食物嘅質素,先至咁受歡迎。食順德菜,又點會唔少得鯪魚做嘅食材?我哋一坐底就問有咩鯪魚做主打既招牌菜?店員講咗幾度好有特色嘅菜,但係有啲一定要預約先有,因為非常考究功夫,並唔係即時可以做到,所以最後我哋就揀咗兩樣推介菜。分別係順德煎釀鯪魚(例)$148與櫻花蝦鯪。呢個順德煎釀鯪魚,一上枱成條原裝魚,睇唔到有咩特別之處。店員於是同我地講佢嘅做法,原來裏面已經去咗骨,兼且係師傅用手打三條新鮮鯪魚,打到起膠,然後混入臘腸、陳皮等調味後,再用鯪魚皮包紮,再炸香先上

分別係順德煎釀鯪魚(例)$148與櫻花蝦鯪。

呢個順德煎釀鯪魚,一上枱成條原裝魚,睇唔到有咩特別之處。店員於是同我地講佢嘅做法,原來裏面已經去咗骨,兼且係師傅用手打三條新鮮鯪魚,打到起膠,然後混入臘腸、陳皮等調味後,再用鯪魚皮包紮,再炸香先上枱。
聽店員咁講真係手工複雜、程序繁複,所以大家急不可待就起筷。。。

魚皮仲係香脆嘅,裏面嘅鯪魚非常彈牙,魚肉飽滿,無骨,仲夾雜魚肉!由於混入左其他配料,增加左魚香同口味的複雜度,果然名不虛傳!
睇到中間,果然係充滿鯪魚鮮肉,咬一啖都唔散,廚藝超卓,鯪魚好鮮、膠質重,魚皮脆香,呢度招牌菜真係不可錯過。

下一道菜櫻花蝦炸鯪魚球,都好好食!
鯪魚球,同上既感動。
呢道菜嘅特色就係加左櫻花蝦喺面再炸,櫻花蝦選材一樣係新鮮無敵,所以食到好濃郁嘅蝦味,蝦殼脆脆地,呢種各有千秋嘅海鮮配搭,同時滿足两種海鮮既口感。

湯羹都係順德菜有名嘅菜式,今日叫左呢個魚羹 - 順德菜粒豆腐魚茸羹(例) $348
你睇到佢就知用料非常豐富,有菜心、豆腐,仲有大量嘅鮮魚肉魚!魚湯無添加任何味精,相信連雞粉魚粉都無添加!因為食落去嘅味道同鮮甜度係完全唔同嘅。清新、魚鮮,又一絶!睇返啲相,都好懷念佢啖啖魚香味。

今晚食咗佢哋嘅大良炸鮮奶(例)$138,都唔錯,只係有少少偏甜。
鮮奶味濃,口感香滑而且外皮脆而不油膩。如果可以再減少少甜就完美了!

甜品方面叫左佢哋嘅生磨蛋白杏仁茶 $48/位
佢哋嘅南北杏係現磨即做,所以呢碗蛋白杏仁茶係食唔到化學嘅杏仁精味,好順滑、好正宗,裡面嘅蛋白份量都非常之多,成碗蛋白杏仁茶好天然,才賣48元,抵食!
其實仲想試佢地唔同特色嘅榮譽菜式,但係呢度由於係私房菜,好多特色菜式或個別要求都要預先同大廚講,未必能即叫即有,因為大部分需幾小時或一两日時間準備。

因為呢d 係手工私房菜,大廚用佢幾十年經驗,好費心機去準備同泡製,要食佢地既家傳神秘菜式,睇黎要再擇日,提前同店家溝通下。