2023-08-04 188 浏览
早幾日嚟左新開既Hama壽司食晚飯,預早左1個月網上預約,由於大家都擁住試新野,所以都係搭正12點就要入去book,咁好好彩都book到 1945既時段,去到等左唔夠15分鐘就安排入座。座位方便分左吧枱同卡位可以揀,而我地就揀左卡位。壽司質素方便,材料都尚算新鮮,但其實款式就唔算太多,你會見到佢分左好多版,但其實都係果幾款魚類,只係配上唔同既醬汁或者整法。其中幾樣我個人比較覺得理想既係長腳蟹壽司,肉質鮮甜結實,但就比我想像中細,而如果無殼會比較好。大吞拿魚壽司,入口油脂感都豐富,唯賣相無咁靚,同埋有啲散。我地亦都選擇左鮮蝦天婦羅湯喬麥麵同鴨肉烏冬試下,感覺係非常之咸,唔係濃味係咸,呢樣真係唔使嗌。最後,叫左幾個甜品試下,分別係抹茶巴菲、朱古力巴菲、同千層蛋糕。巴菲來講,正常發揮,沒有亮點亦沒有很差的感覺。而千層蛋糕就不需要叫了,口感太硬,唔夠軟,有啲乾身,cream唔足夠,一般甜品店既質素更佳。整體而言,食物質素不過不失,相對同類型日本壽司直營店來講就失色左啲。若然唔需要預早book又或者唔使排好耐隊,咁啱路過等一陣就可以食既話,都係一個不錯選擇,但就唔需要刻意過嚟排隊食。

座位方便分左吧枱同卡位可以揀,而我地就揀左卡位。

2023-07-31