2018-07-24
放工後到旺角同太太行旅行社,睇下年尾旅行有咩著落,之後就黎到街坊cafe食飯。餐廳地點方便,就係廣華附近,而且近登打士街街口,唔難搵。平日7:30pm去到,人流開始多,好彩早左少少唔洗等位。裝修幾有特色,牆上有關於香港的壁畫。座位都唔迫,唔洗好似同隔離檯一齊食飯咁。打開menu,主打西式料理,有牛、黑毛豬、龍蝦等。比較特別見到龍蝦可配沙河粉,咁當然要試一試啦。叫左兩份set dinner, 包埋湯同飲品。蘑菇湯唔會一碗粉漿水咁,有好多菇菌碎,味道香。我就比較喜歡碗仔翅,多料好味又夠香港。波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁河粉材料豐富,龍蝦、青口、蜆、魷魚、乜都有。龍蝦汁點綴河粉,香氣淡淡的,配上河粉中西合璧,又意外地夾,河沙有咬口又索汁。法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯黑松露味香,而且每口都可以拉絲,應該有不少芝士。最正係真係啖啖雞肉。鵝肝比想像薄,煎到表面香脆,加埋飯食都唔錯。街坊cafe算係貼近港人口味西餐,價錢比西餐又更可親,加埋地點就腳,都係幾好選擇,一大班人可考慮叫幾份二人餐,多人share幾抵。
餐廳地點方便,就係廣華附近,而且近登打士街街口,唔難搵。
平日7:30pm去到,人流開始多,好彩早左少少唔洗等位。
叫左兩份set dinner, 包埋湯同飲品。
波士頓龍蝦海鮮龍蝦汁河粉
法式鵝肝雞肉黑松露意大利飯