2018-04-17
食咗幾日煎炸野,男朋友話想食返啲清淡啲嘅所以我哋今次就揀咗呢間米之蓮一星嘅莆田試吓啦餐廳屬於半開放式,所以空間感十足!可能係旅遊區啦,遊客比例都幾高!門口仲有個大壺,據說入邊本來係裝有熱嘅黑糖薑茶!不過好可惜,我去嘅時間可能太晏啦,所以已經冇晒雖然係米之蓮一星,但食物價錢都幾大眾化,唔算好貴,值得一試!一坐底就有個前菜-炸紫菜,食落口感鬆化唔油膩,唔錯!之後係傳統扁肉湯$28/位,扁肉嘅燕皮,其實係用咗新鮮豬腿肉,敲打至少上萬次之後,再撒上番薯粉,擀製 3 小時而成嘅。口感食落好似雲吞皮,薄薄一層,鮮美彈牙。 之後係九轉小腸$79,上枱嘅時候仲比埋個爐仔啦,等啲食物可以保持微溫嘅狀態,加分新鮮特級豬腸,由傳統「九摺式」穿套滷製而成,味道香醇、爽口彈牙,送飯一流!由於男朋友勁鍾意食魚,所以今餐都特登叫咗碟魚比佢百味黃花魚$(69/位)魚肉軟嫩鮮甜,骨少肉多,口味比較清新,男朋友都話好食!最後叫多咗個輕化米粉 ,配料都幾豐富,有海鮮、雜菇、菜、花生等等,米粉炒得唔錯,幾香口,食落唔會一堆堆咁!如果你食得辣,可以試吓加埋佢個秘製辣醬,更加惹味
一坐底就有個前菜-炸紫菜,食落口感鬆化唔油膩,唔錯!
如果你食得辣,可以試吓加埋佢個秘製辣醬,更加惹味