2018-10-03
友人C的因緣下, 到上址選了四款件裝蛋糕, 這餅師主力賣外型/ 顏色配對, 絕對是針對時下年青人市場, 價格也是相對的趕潮流, 全部差不多都是均一價$48 /件, 總括四款的味道都是"不太甜, 但又唔係唔甜" *外型最突出又跟名字首尾呼應的要算是Caramel Yuzu Green Apple , 味道除了焦糖唔太出之外其他的味道都食得到, *Strawberry Breakfast Tea Cake 要算是最跟唔到相片的一個, 那粉紅色同士多啤梨的聯想似乎落差甚大, 味道也是同樣無論是早餐茶或者士多啤梨兩樣都走不出來,*Earl Grey Milk Chocolate 外型,顏色走沉實路線, 味道也是平淡一點, 可能因為同場我們放了一個黑巧克力在其中, 有比較的情況下, 奶茶始終會被比下去,*Crunchy Dark Chocolate 72% 外型是典型巧克力磚上加一幾轉巧克力松露, 而濃厚嘅巧克力會是大部份巧克力迷的心頭好, 容易被人誇獎係意料中事, 事實這的確係唔過甜又唔苦,四伋件餅每件都是$48, 個人覺得係貴, 因為尺碼是加細, 或者呢幾年大家都習慣咗呢種尺碼嘅蛋糕, 但事
四伋件餅每件都是$48, 個人覺得係貴, 因為尺碼是加細, 或者呢幾年大家都習慣咗呢種尺碼嘅蛋糕, 但事情繼續發展落去, 將來的糕餅應該進化到去一個怎樣嘅境界呢!
Earl Grey Milk Chocolate
Strawberry Breakfast Tea Cake