2015-02-18
Honey放假,特意喺公司樓下等小肥收工一齊去食汕頭街新開o既「黑龍」拉麵。據網頁資料顯示,麵店下午六時開門,無奈我地於六時正到達後,等待上十分鐘,隱世「黑龍」仍在「準備中」 ,二人大感無癮,所以就行咗過隔離食日式醬汁飯專門店「貓之眼」。「貓之眼」同樣係下午六時開晚市,但就明顯地準時過「黑龍」,似乎貓眼比藏龍快而準 ?!「貓之眼」店舖雖然細小,裝修卻簡潔企理,以木為主o既枱櫈感覺衛生清爽,白色牆身令室內光線更覺充沛。直入門口,右手邊為二至四人散座,中央有個吧枱連開放式廚房,大約有五個座位,其餘就係望出窗及望牆o既單人位;座位大致上都較為細小狹窄,舒適度不高。我地六點十二分入座,餐室已五成滿,到咗六點二十分,更座無虛席,門外人龍初現 ,真係估佢唔到!客人各有各驚奇,服務生卻表演輕鬆,應付自如,咁係可能因為餐廳運作流程簡易,食客自助落單,哥哥仔只需收單入電腦、對號傳遞食物及埋單找錢。(請留意,入座後如要飲用清水,必需提出要求,否則唔會有茶水供應。)話明係「日式醬汁飯專門店」,餐牌上當然係以飯品為主,小食亦只有香腸及沙律。 咖哩豬肉 + 濃茄牛肉飯($68):雙色孖寶飯一眼望落去就睇
咖哩豬肉 + 濃茄牛肉飯
手打和牛漢堡燉肉汁