2017-11-17 213 浏览
今日食咗一間摩登新穎的中菜, 簡直擺脫咗以往中菜畀我那種枯燥乏味的感覺, cutie嘅點心造型將我沉睡的少女心引發了出來! 有好嘢當然要開心share畀大家知啦! 見到餐單上有是六大必食之選, 外型滿分 ,就試下佢先!六大必食之選包括有沙田乳鴿、有雞先定蛋先,洛神紅米金沙腸、鴻圖超脆麵、發過豬頭點心拼盤及西班牙膏蟹飯~ 先來的28蚊一隻沙田乳鴿可說是超級抵食! 抵但係食落並唔係劣等貨!皮脆肉嫩之餘,當我咬開個腿位,啲肉汁仲會噴出嚟! 而且本身已經有咸香,我覺得似係用左有淮鹽的油來炸,所以食落好夠味!又唔洗一點鹽嗰下成忽痴住啲鹽攪到勁咸喎!正呀! 跟住呢個洛神紅米金沙腸堅特別,之前未食過呢種款嘅!原來係以網皮包裹下鍋炸至金黃,瀝油後捲入紅米腸粉,每一截都有勁脆口的米餅,中間夾住一隻鮮甜爽蝦,口感豐富,炸得來脆但一點油膩感都無!仲可以點豉油或甜汁食都得! 鴻圖超脆麵俾我嘅感覺有點像細細個成日食嘅肉絲炒麵(≧∇≦)細個一家人食最鍾意爭脆卜卜嗰度來食,而家如果食呢個就唔洗爭喇!因為呢幾塊麵球全部都係脆架!保證人人食到脆卜卜麵Y(^_^)Y個造型仲有啲似燒賣,成個脆卜卜麵頭上面淋左由蟹肉製成嘅

見到餐單上有是六大必食之選, 外型滿分 ,就試下佢先!

個造型仲有啲似燒賣,成個脆卜卜麵頭上面淋左由蟹肉製成嘅醬汁, 所以食落會覺得好鮮味! 我唔知係咪我掛住影相擺咗好耐先食嘅關係, 食嗰陣發現個汁係凍㗎 !定抑或係特登整到凍嘅等佢個麵唔會諗呢?!

發過豬頭點心拼盤由五款造型特別可愛的特色點心,包括使用豬八戒、黑金流沙包,墨汁蟹餃,真係粟米包及翡翠白玉所拼湊而成! 我覺得應該要一人點一龍先至唔會爭,否則有五款,每款又得一粒,樣樣個樣都咁好食咁, 點捨得食咗呢樣冇得試第二樣呢?!

狠狠地扭開豬八戒個頭發現原來係紫薯包~ 香濃紫薯味又唔會太甜, 比起一般豆沙蓉嚟得有新意,而且紫薯含有豐富膳食纖維,感覺更健康!

黑金流沙包其實即是竹炭流沙奶皇包~ 有食開流沙包的都知道千祈唔好一啖咬落去,要搣開緊中間的流心,冷冷冷凍一下才可以食呀,如果唔係分分鐘會淥親個嘴~ 流沙做得恰如其分, 奶黃包又有少少蛋黃香, 配以清新嘅竹炭包, 不單止好有新鮮感仲好好食添!

墨汁蟹餃甜甜地嘅墨魚汁蝦餃皮煙煙靭靭,咬開發現成隻都是由蟹肉和蝦肉精製而成, 所以唔會有豬油膏架!所以食落不單止更鮮甜而且更加健康!

真係粟米包及翡翠白玉外型超吸引, 由於裏面是豬肉餡所以我都冇食到, 全部益我個friend 獨吃!

西班牙膏蟹飯以西班牙式烹調的蟹每隻都爆膏而且斤兩十足!!

先將蟹蓋拿起,底下會見到有滿滿的已經分切好的蟹身~ 在先將蟹件放在另一個碟上, 因為要將蟹膏放進飯內,以鐵板的熱力將它炒熟!

成個殼都是蟹膏^^ 將滿滿兩個殼的蟹膏全部倒曬落啲飯度!好奢侈呀!

爆膏大蟹即場現炒鐵板飯,食得咁鬼豪氣都係第一次!一路炒啲香味一路飄出來,嘩!正到呢!

食落仲發現唔係得個樣,而係堅好味!唔怪之得呢間新開的富臨薈咁鬼爆場啦!
個飯全部俾蟹膏cover住,全部變曬蛋黃色!個鮮味認真唔講得笑!攪到平時只食肉唔食飯嘅我食左兩大碗飯呀!
仲有啲蟹肉呢!兩隻都好大隻,呢仲飯其實夠4個人開心share食,一人都食到半隻蟹架!蟹身都帶住一份椒香,而且肉質爽甜,又夠曬大隻啖啖肉,想不到平民酒樓食到如此超高水準!真心正!

最後的甜品時間令我尖叫起來!名字叫有雞先定蛋先,由豐富餡料的家鄉鹹水角配上鄉香滑蛋味濃郁的雞蛋布丁,一鹹一田教的出嚟發生衝擊!but,幾時有食過咁得意嘅咸水角呀?個㕑師好有創意呀! 連盛載的器皿都整到好似雀巢咁! 隻小雞好似呱呱叫,在等媽媽的感覺,好惹人憐愛呀!叫人怎麼捨得吃呢?!還好我不吃豬肉喇,不用去咬他耶!唯有吃蛋去了!雞蛋布丁頗甜,還好小小的,就是用真蛋殼也挺有趣的!