2017-08-10 210 浏览
第二次來鮨真食omakase今次點咗『菊』,有前菜、刺身7款、壽司5貫同埋湯品。 前菜係白粟米配溫室蕃茄,我一直超喜歡食白粟米,白粟米嘅甜有啲似蔗糖,甜得來好清!溫室蕃茄亦特別爽甜,略沾少少鹽會更加突出甜味,令甜度加倍。刺身7款分別係左口魚薄切魚、深海池魚、太刀魚、池魚、日本生蠔、帶子、 拖羅。 左口魚薄切魚屬淡身魚,色澤晶瑩通透,將一條蔥捲起再蘸一蘸柚子皮鹽板,味道清新!深海池魚用上厚切,食落口感豐滿,魚味濃郁。之後繼續係白身魚--太刀魚屬時令魚,夏日呢個時間特別當做,師傅用火輕輕燒燒,令到魚皮表面微焦,魚生彎曲,食落魚肉肉質實淨有彈性!擁有銀色魚皮嘅池魚魚味突出,係咁多款魚刺身中最濃郁嘅一款,所以好鍾意!蘸上薑葱豉油,口味更覺新鮮。呢隻日本生蠔比平時食開嘅偏細隻,蠔身略嫌唔夠飽滿,不過鮮味依舊香濃,蠔嘅鮮甜令人齒頰留香。之後係北海道帶子,帶子肉質柔軟,味道鮮甜,口感彈牙。最後就係魚油最豐腴嘅拖羅,魚油分佈平均,賣相對辦,但有d失望嘅係拖羅新鮮度不足,雪味大,魚味較薄弱。之後上壽司,分別有:鱆紅魚、 金目鯛、牡丹蝦、馬糞海膽、左口魚邊壽司。鱆紅魚上面鎅邊,食落爽口有嚼勁。金目鯛魚味鮮
第二次來鮨真食omakase
今次點咗『菊』,有前菜、刺身7款、壽司5貫同埋湯品。

深海池魚用上厚切,食落口感豐滿,魚味濃郁。

之後係北海道帶子,帶子肉質柔軟,味道鮮甜,口感彈牙。

鱆紅魚上面鎅邊,食落爽口有嚼勁。

金目鯛魚味鮮美。

牡丹蝦上分有蝦籽,物盡其用,新鮮彈牙嘅牡丹蝦加上鮮甜洋溢嘅蝦籽,味道無懈可擊!

馬糞海膽份量慷慨,雖然無腥,但新鮮度同鮮甜度同其他鮨店比略有不足。

左口魚邊係我全晚最中意嘅,用火燒過逼岀魚油,一啖放落口,魚油滲岀,超級肥美!

最後有碗麵,可以揀雞蛋或蔬菜。我揀咗雞蛋,簡簡單單。

一餐飯要圓滿當然不少得甜品雪糕有士多啤梨同wasabi揀,我一聽到wasabi味就覺得好特別,點咗嚟試,估唔到真係幾得意!第一啖wasabi味道都幾突出,但係當去到好刺激時又會立即被雲呢拿味中和返,所以食落完全唔會覺得攻鼻,都幾好食!

整體唔錯,應該會有下次!