2021-11-24 136 浏览
朋友生日梗係要去食好嘢慶祝,呢間日本鐵板燒餐廳食物擺盤精緻,我哋揀咗餐牌上中價位嘅set,$1080/位,好豐富。松葉蟹肉沙律- 柚子汁沙律配上松葉蟹肉,清新開胃。海膽黑松露溏心蛋- 黑松露香,加埋滑溜溜嘅溏心蛋,簡單又好食。煙燻帆立貝- 擺盤好靚。店員介紹帆立貝用煙燻到五六成熟,所以切開肉質係粉嫩粉嫩的,食落去好香菊花味,好清新。食完帆立貝再食紅酒啫喱,好夾好特別。活鮑魚配蟹肉海苔醬- 南非孔雀鮑魚超級大隻,店員介紹鮑魚完全沒有調味,鹹味是來自鮑魚本身,可以沾上海苔醬食。半碟嘅雞冠草含有豐富骨膠原,撈埋海苔醬同埋三文魚子一齊食,清爽好味。法國鴨肝- 燒得外面焦香,裏面嫩滑,口感入口即溶嘅感覺,充滿油香,配埋墊底嘅青蘋果同埋黑醋一齊食可以減油膩,食多啲。食完仲可以啜吓焦糖青檬,清除油膩, keep住開胃。厚燒日本A5和牛- 燒到五成熟,牛油脂嘅香充分散發出來,肉質軟,入口即化嘅感覺。配上炸蒜或者點上岩鹽一齊食,香口又好味。伴碟嘅蔬菜有燒茄子、日本南瓜同埋美國大啡菇。蟹肉炒飯- 炒飯炒得非常香口, 有鑊氣,飯粒粒分明,軟硬適中,配上多種材料,重點係好多蟹肉,一碗滿都好快就食完。湯- 呢個

松葉蟹肉沙律- 柚子汁沙律配上松葉蟹肉,清新開胃。

湯- 呢個魚湯好鮮甜,配上蔬菜、菇、香滑豆腐同埋刺身級嘅嫩滑帶子,好完美咁結束呢個鐵板餐熱食。

最後甜品係柚子雪葩,味道清香,食完咁多嘢之後食呢個甜品好舒服。