2022-10-20 385 浏览
2022年10月11日 星期二今日晏晝難得約左屋企人係筲箕灣食飯,選擇左dirty skillet呢一間餐廳,雖然新開張左已經有半年有多,不過一直都冇機會黎試入到去坐低咗發現裝修得好有童話風,文青用嚟打卡一流,自然光滲透入去餐廳每一個角落,感覺好舒服餐廳有提供午市套餐,而且餐牌裡面都有好多菜式可以選擇,圖文並茂,價錢都唔算太貴,當中最吸引我眼球嘅就係特色飲品,因為餐牌裏面嘅飲品圖片每一款都好靚,最後我哋忍唔住每人叫咗一杯,另外加多一個小食同主菜等左大約15分鐘左右Dirty Skillet小食拼盤就黎到,裡面分別有酥炸墨魚條、脆皮雞翼、炸秋葵、炸豆腐、炸蝦、雞心豆蓉同蒜蓉包,無諗過會咁大份同咁豐富,其中個人覺得墨魚條最好食,因為好彈牙同墨魚味好濃郁,而炸物配上雞心豆蓉一齊食感覺會冇咁油膩之後飲品就陸續送到,我要左Dragon Hat,其實係火龍果特飲,除咗用咗新鮮火龍果之外,仲有加士多啤梨同菠蘿汁等等,賣相一流之餘,味道都好清新,每一啖都食到火龍果肉至於屋企人就要咗fresh mango passion fruit smoothie,裏面有新鮮芒果、熱情果、菠蘿汁同青檸汁,充滿亞熱帶風
2022年10月11日 星期二

至於屋企人就要咗fresh mango passion fruit smoothie,裏面有新鮮芒果、熱情果、菠蘿汁同青檸汁,充滿亞熱帶風情,屋企人話飲咗之後酸酸甜甜幾開胃,而且夠晒冰凍

最後當然唔少得有主菜啦,我哋要左西班牙海鮮飯,嚟到嘅時候即刻嚇咗一跳,因為見到飯上面鋪滿晒海鮮,有扇貝、大蝦、青口、蜆同魷魚等等,十分豐富,加咗檸檬汁之後海鮮更加鮮甜,同飯好夾,味道好平衡,不過略嫌有啲飯仍然偏硬,煮耐少少嘅話應該會更加好,但係整體感覺都唔錯

最後埋單大約六百幾蚊,我哋已經飽到晚餐都唔使食太多,實在係太豐富!!
2022-10-11