2017-08-05 212 浏览
豌姐短評:小食拼盤: 春卷最好食,乾身唔油,係正常味道。雞翼有肉算大隻,放十分鐘外皮都依然香脆,但無調味,雞有雞味魚有魚味,你估炸雪藏雞翼係咩味丫?蝦餅有蝦味,我略嫌唔夠彈牙,但可能足料蝦膠就係咁既質地,因為之前聽過好彈牙既蝦膠係溝左墨魚膠所以一味得個彈字,所以其實都ok。粉包就正路,四樣小食呢款係最有味,而我唔明點解以紅蘿蔔絲木耳絲為主反而最有味。蕃茄蟹肉湯檬: 標榜蟹肉拆絲,令我呢個蟹痴滿心期待,點知一黎蟹肉得手指公第一節咁多(比到盡都係5蚊銀大小),難免失望。呢碗其實算足料,有2隻連殼大蝦,店家好細心有挑蝦腸,有隻好結實但有隻筷子一挾就霉到蝦頭同蝦身脫落分離…有2粒混和蟹肉絲既手打肉丸,有三片薄切扎肉,一舊蕃茄。湯底食得出有蝦味,但成碗野都無鹹味,更遑論蟹味。檬粉碎濕濕,而家先諗下當時用匙羹食先最方便,又唔使彈落我件白色背心度,嗚呀。椰青: 好似都成四五十蚊個,正常椰青水既味,厚肉,都算係咁啦。不過有無味又唔到店家控制,好唔好飲都係睇你運氣。小總結: 好怕食味精,對於我黎講出面餐廳9成調味都過重,呢間咁清淡都算係奇葩。或者係我無食中佢啲招牌菜啫。不過又咁講,基本盤都守唔住,咁點玩
豌姐短評:

小總結: 好怕食味精,對於我黎講出面餐廳9成調味都過重,呢間咁清淡都算係奇葩。或者係我無食中佢啲招牌菜啫。不過又咁講,基本盤都守唔住,咁點玩落去。