2014-12-16 764 浏览
終於放假了,禮拜日了,宜家哩份工作每個禮拜只放一日假,唔出去食好啲都對唔住自己啦😁 上Openrice睇下記錄,就去深水埗啦~去到深水埗,食完正餐,就搵甜品食喇,目標就係哩間老字號【公和荳品廠】了,好耐冇黎過,一行埋去。。。入面好多人啊,阿姐話,上樓上啦,上面有位,樓上?乜有樓上嘅咩(咁多客,早就應該啦),就跟上去啦😜 上到去,一樣好滿wo,不夠運氣唔錯,啱啱有人走,人地一走我就坐低,即刻落單,我要【熱豆腐花】,再望下餐牌,黎多個【煎釀豆仆】啦😏話咁快就有得食喇(阿姐要從下面攞咁多野上黎真辛苦),試下豆腐花先,唔~ 熱熱嘅豆腐花滑滑的感覺良好啊,但點解冇落糖漿嘅?雖然有黃糖可以隨便加,但一羹羹糖咁倒落去,心理壓力好大啊,唔落又完全冇味wo。。。 再食啖豆仆,剛剛好嘅口感唔會太乾,味道偏清淡但感覺啱啱好,老字號就係老字號,哩味野真係唔會令人失望的😚但話講返轉頭,點解我會覺得豆腐花唔落糖就淡而無味嘅呢,冇味?冇豆味?係錯覺嗎?😰

2014-12-14