好记得认识呢个品牌系因为住喺大围嘅朋友经常都会黎黄埔食呢间台湾嘢。非常好奇究竟有乜嘢咁好,就揾咗晚同外父食个晚饭。星期五嘅晚上,高朋满座,大概都估到系乜嘢质素,的确要讲台湾嘢好食嘅又真系好出名,真系唔算好多间,相信人流已经证明咗一切。两个人,一人一主食,外父点了丰盛牛肉面,外父唔食辣,点了蕃茄汤,令我想起嘅系番茄师兄,呢度嘅蕃茄汤都几浓,而呢个牛肉面都好足料,成碗有好多件牛筋牛腩,佢差唔多食唔晒要打包咁滞。我要的红烧牛筋汤面,点了麻辣汤底都算几辣,牛筋炆到系放入口即刻溶化个只感觉。朋友D经常推的盐酥鸡,真心几好食,炸得惹味又干身,好脆又唔算过份地油。见佢炸野几好食,酥炸花枝丸又点会差,点知更惊喜,睇埋个内涵你就知道童叟无欺。卤味拼盘中我个人喜欢卤大肠同蛋,唯一要弹嘅系唔知点解叫咗好耐差唔多食晒嘢主食先嚟,成餐饭嘅最大缺点。餐饮加几蚊就有,热柠檬红茶同冰蜂蜜柠檬都唔系求其货色,以红磡黄埔区黎讲唔算系小店,但系价钱亲民又可以食到唔错几台湾嘢,怪不得外区客成日会嚟帮衬。

非常好奇究竟有乜嘢咁好,就揾咗晚同外父食个晚饭。