2019-12-16
中、上環特別多咖啡店,總會睇漏眼,明明早一個星期先黎過呢度,都冇留意到有間咖啡店,原來同眼鏡店使用同一空間今次專程過黎都係因為喺IG見到佢地嘅季節限定飲品太可愛。經小巷走入鋪面,如果唔係放喺路邊嘅小黑板,差啲搵唔到咖啡店呢。店內只有吧枱同少量位置;不過其實室外企位一樣舒服,採光度高,影相夠哂光。不得不提,字體真美。換上聖誕裝飾,感覺溫暖。店主主動介紹產品,除左一般義式咖啡、拿鐵、茶,仲推出左兩款應節嘅冬季限定飲品 - Cream Mocha、Cinnamel Rusty Coffee。值得一讚,店主真係幾熱情,好好傾,唔怪得咁多熟客。當日供應朱古力批、日本豆腐芝士蛋糕、栗子蛋糕。溫馨提示,蛋糕只有週末先供應喔Cinnamel Rusty Coffee $58店主好花時間、心機去製作,實物如圖。飲品基調係濃縮咖啡同冷壓紐西蘭蘋果汁,添加肉桂,香氣十足,飲落酸酸地,好醒胃,就好似「飲」左個蘋果金寶落肚,可以想像到如果熱飲,味道都會幾正面頭係自家製岩鹽忌廉奶蓋,海鹽焦糖,口感稠滑帶啲鹹香,飲料層次強。另外灑上果皮乾、紅桑子脆脆、蘋果片脆脆,用料非常豐富日本豆腐芝士蛋糕 $58睇番介紹,蛋糕選
不得不提,字體真美。
換上聖誕裝飾,感覺溫暖。
當日供應朱古力批、日本豆腐芝士蛋糕、栗子蛋糕。
溫馨提示,蛋糕只有週末先供應喔
日本豆腐芝士蛋糕 $58
睇番介紹,蛋糕選用日本絹豆腐製作,豆味明顯,質感軟滑,餅底薄身偏腍啲啲。價格唔算平,但蛋糕其實算大件,而且味道唔錯喎