總覺得越高級的日本料理店 越是密封 在店外一定睇唔到入面的環境 夠晒神秘 公司附近就有這樣裝修的一間日本餐廳 晚餐提供omakase 隨便比左個理由自己 請自己入去食餐好豪的店面空間好大 但只有不夠15個座位 當晚full booking 但主廚上菜時間節奏和每位食客都配合得很好 不會令人覺得要等好耐好好笑 中途有個熟客 walkin 但無位 無得食餐廳就係一貫 日本料理/壽司店的風格 淺木色系列 bar枱 後還有2張方枱 初次光臨 點了 ”潮“  ushio 收費$880+10% 3個不同級數的set點中間的 自覺最穩陣收費亦屬同類餐廳的average  但都好多人叫最高級的 肴 sakana和処 酒肴 的主廚 準備的菜色 種類豐富 生熟食物一半半 我識的大部分人在其他地方食的omakase 都以生冷食物為主份量也很足夠 第二級 潮 的菜單 已經好飽 (壯男都話飽飽)差d食唔落甜品主廚亦運用了很多香草調味 前菜 有不同肉類 和海鮮 一共11款 由左至右順序介紹 我都很佩服餐廳職員可以背晒所有菜色和用料 (有時主廚介紹 有時侍應,因主廚唔多識廣東話)食的時候沒有次序三文魚籽拌海參腸:

公司附近就有這樣裝修的一間日本餐廳 晚餐提供omakase

和処 酒肴 的主廚 準備的菜色 種類豐富 生熟食物一半半

主廚亦運用了很多香草調味

潮-前菜

前菜 有不同肉類 和海鮮 一共11款

三文魚籽拌海參腸: 滑嘟嘟的感覺 充滿海味 又有d青瓜增加crunchy
豬牛漢堡卷,雞捲,雞軟骨,露筍牛肉卷,
裝飾葉的下面有
煙燻蘿蔔乾芝士ball:flavour from 2 ingredients 融為一體 係脆的smoked cheese
辣味明太子三文魚鬆ball

黑松露蛋捲: 蛋迷朋友話 好好食 所以我留到最後食 蛋捲滑但結實  減甜的關東風味 仲有好多黑松露粒
好彩這個set sakana set的玉子燒無黑松露呢
毛豆,
壽司: 好薄的蛋皮包住 鯖魚握壽司 醋味濃 開胃
螢光魷魚:一開始 有柚子醋的味道 跟住海的鹹味和柚子甘味 魷魚好爽

omakase 的好處是可以嘗試 特別食材或 不常見的烹調手法
主廚這次利用好多 食用植物 做裝飾和帶起食物的味道
成棵紫蘇 葉 花 花托都用上 因為d葉 帶花香又有d 辛辣味 所以連wasabi都唔使

刺身有 𩶘魚 深海池魚 和 左口魚 還有海藻拌碟
潮-刺身

接著第一個料理
有烤櫻樽魚 有些少蒲燒味
再加一隻 炸廣島蠔。真是ichiban

粉漿炸的鬆脆 不油膩
包在裡面的蠔還有好多蠔汁
蠔下面還收埋 一件蕃薯和 青椒 天婦羅
拌菜係醃蘿蔔 和 好好味的雞肉沙律  加了洋蔥和明太子 睇唔出但咬落卜卜聲
潮-料理1

正當以為 烤魚和炸物 已經係兩個料理, 侍應送上真正第二個料理
又學到新野
這道菜叫海鮮炸煮
講海鮮捲起 這次有厚的白肉魚 好似鯛魚味 捲住蝦 冬菇 紫蘇
先炸 再用醬油煮

鱆紅魚腩
ホウボウ 魴鮄魚
金目鯛
甜蝦 甘エビ
海膽三文魚籽 (迷你散壽司)
最印象深刻的係甜蝦 一隻即剝的鮮蝦 放在飯上

款式依舊多
有柚子雪糕 有rosemary topping
煙韌的抹茶蕨餅 和芝士蛋糕

潮-甜品

享受了豐富的晚餐 最後要講句 謝謝款待!
潮-前菜
潮-刺身