2023-03-18
見到個個朋友三月份都去晒東京福岡北海道,但係我又冇得請假,所以就決定去食餐omakasa 止止癮原來尖沙咀都有高質素的omakasa,不用去港島那邊見到師傅已經開始準備我們的前菜,毫不吝嗇地用很多很多馬糞海膽原來馬糞海膽是用來放在淮山和秋葵用的上面,這道菜非常健康,蔬菜底雖然是淡味為主,但是配合海膽10分甜前菜還有清酒蒸賴尿蝦,食到賴尿蝦的原味道,非常新鮮和鮮甜,而青瓜醃得非常開胃。後面的燒螢光魷魚,原來三月份是最啱季節最肥美的,外面卜卜脆,裏面很多汁。這款刺身配上食用花,帶來一陣陣的citrus 感覺刺身方面,我最喜愛的是針魚。這種魚真的比較少見,但是原來肉質非常結實,而且彈牙,配合師傅適當地搽上醬油和Wasabi,冇得輸。這個日本長崎縣小場井生蠔是燒蠔,10分肥美,當外面仲係熱辣辣的時候,入面已經多汁到爆出來立鱗魚油分十足,師傅能夠將魚鱗燒到脆卜卜,一啖擺晒落口有雙重感覺,又有上面脆卜卜,又有下邊滑滑的魚肉食極都未完,仲有清酒蒸鮑魚,而且清酒味仲非常之突出。平時見得多是和牛三文治,原來這個是吞拿魚三文治,高級版的魚柳包用了中拖羅, 令到唔食牛肉的人都可以嘗試一下啖啖滿足。
原來尖沙咀都有高質素的omakasa,不用去港島那邊
這款刺身配上食用花,帶來一陣陣的citrus 感覺
食極都未完,仲有清酒蒸鮑魚,而且清酒味仲非常之突出。