2015-11-23 336 浏览
今日放學無野做,於是同友人行新開嘅誠品,打算為家人物色下生日禮物。買完生日禮物之後,經過諾亞半熟蛋糕見到有新出嘅茉莉花半熟蛋糕。咁就啱哂啦,蛋糕同禮物都一次過買哂!入到去店員態度好好,介紹每款蛋糕,最後我都係揀左茉莉花半熟蛋糕。店員仲細心問我番屋企路程要幾耐,放入適當嘅乾冰,咁就唔驚溶哂啦!番到屋企之後就根據店員指引放左入冰格,到食嘅時候再拎出黎解凍半小時。外觀有啲似紙包蛋糕,但食落好有驚喜!食落口有兩種口感,一種係鬆軟嘅海綿蛋糕,另一種係半熟嘅濕潤口種,好特別!咬落口仲會食到茉莉乾花,口感豐富!味道方面更特別!每一淡都食到陣陣嘅茉莉花香,好清幽。半熟個種濕潤有少少似流心醬,細滑得黎又唔會滯,正正因為有茉莉花balance番,所以整體相輔相成,讚呀!
外觀有啲似紙包蛋糕,但食落好有驚喜!
2015-11-23
外卖自取