2017-09-05
星期五約咗人食飯,但攪手冇做足準備,唔book定位,結果等咗好耐都冇位,諗住周圍行吓,打發吓時間,點知,俾我發現後巷有3間餐廳,唔洗等,就嗱嗱聲叫啲fd落嚟,睇吓啱唔啱食,最後我哋就揀咗依間後街牛扒我哋order咗3樣嘢,第一樣係龍脷risotto,個龍脷煎得好脆,新鮮食脆扑扑,但個飯就……個檸檬汁我覺得過份酸,雖然落咗幾重芝士,但都冇嗰種黏合性,成個飯除咗芝士同酸味,就好似冇其他味道,而且兩隻味又唔係太夾,味道同口感都唔啱我個人口味,所以就唔推介喇。第二樣係羊架,但叫咗邊款唔係好記得應該係迷迭香芥末羊架我哋order咗7成熟,好味,唔算太羶(我本身唔食得羶都接受到),因為佢,所以我哋後加咗個豬鞍,個豬鞍係我角度喺睇,其實係一塊好厚有條骨嘅豬扒,因為係由全生燒到熟,所以食落條邊係脆嘅,我點解會知?因為其實每上一度菜,佢哋都會講解吓,好似啲高級餐廳咁雖然咁厚,但唔會靭,而且冇用鬆肉粉乸過,好咬口。另外加 $15就有無限添飲凍檸茶,個茶味都唔錯,不過濃啲更好,啲staff絕對唔孤寒,不停為你加茶依間餐廳雖然唔大又要燒扒,但食完個身冇臭味整體都幾乾淨(最怕啲嘢油淋淋),但一出門口就比較黑同濕
依間餐廳雖然唔大又要燒扒,但食完個身冇臭味整體都幾乾淨(最怕啲嘢油淋淋),但一出門口就比較黑同濕,可能嗰日落雨始終係後巷嘛
食物方面,雖然有不足之處,但睇得出係有heart,門口亦有提示,佢哋唔係快餐,每煮一樣嘢係即整,由生煮到熟,所以係會耐啲,可能我唔係食任食牛扒餐,我好欣賞依點喎
service方面,坐咗一陣,有個waitress走埋嚟介紹,都幾詳細,但冇咩笑容,都明嘅,返咁多個鐘頭工,成日咁笑會抽筋㗎嘛,又唔算黑面,但啲男仔就好欣勤,好落力。