2019-02-26 3938 浏览
Happy Friday同朋友去左位于中环苏豪区嘅金城居酒屋, 店仔细细得几张枱, 所以大家记住要book枱呀!呢间居酒屋系由日本人亲自主理, 主打冲绳料理, 每一道菜都非常精致, 打卡一流!呢度好多日本人帮衬,连menu都主要系日文同英文。池鱼刺身系必叫嘅。不过最好 book位时预先留定,如果吾系可能冇嫁。池鱼新鲜,食完仲会留d池鱼嘅鲜味同油香喺个口入面👍师傅刀工一流,每片池鱼厚度刚刚好,宜家仲回味紧呀!仲有个小食并盘,入面有 d鱼籽,海胆比你用紫菜同青爪包住黎食,清新加鲜味配合埋一齐,绝对系冇得顶另一以叫嘅菜式就系哩个豚肉沙律。连我吾钟意食沙律菜嘅人都觉得好好味😋烧鸡棒~系老板每日自己亲自剁,吾系搅碎嘅鸡肉黎嫁,绝对系诚意之作烧鱼一条~我吾记得系咩鱼🙏鱼吾会烧得太干,烧完都仲食到鲜味,吾错。烧鱼鳍~哩个我觉得 standard, 冇咩特别,送酒 ok。 冲绳肠仔三味(原味,辣味,芝士)~哩个我真系吾建议大家叫,好普通,留番 d quota 食其它野好过。烧饭团~我地分别叫左面豉味同牛油味。钟意重口味 d可以食面豉味,而牛油就令成个饭团变得更加完美,充满牛油香。烧饭团为我地成餐饭划上

呢度好多日本人帮衬,连menu都主要系日文同英文。

烧饭团为我地成餐饭划上一个完满嘅句号。大家都非常满足!总结我觉得金城绝对系一间有诚意嘅居酒屋,大部份菜式都外在美加内在美并重。而且由日本人主理,如果钟意食日本野,我都非常推介大家不防试一试。

至于价钱,属于中价。我地四个人叫左咁多野食又原系池鱼刺身,仲叫左两支 720ml嘅Sake同三杯啤酒都系 Hkd790。如果吾饮酒就平好多, 主要系酒水贵。个人认为作为喺苏豪区一间有质素嘅居酒屋,其实价钱算合理。

食日本野梗系要饮下 Sake啦。我地分别叫左两友 Sake
1. 天膺心 Hkd628/720ml
哩支相对易入口,比较芳香,清清地女仔应该钟意。
2. 爆雷Hkd498/720ml
史上最高值嘅日本酒度。听个名都知劲!非常辛口,比较适合男仕。我饮左小小都已经有醉意😂