2017-12-05 346 浏览
攻煮呢排因工作而身心俱疲, 只系知自己唔想要咩,唔太知道自己想要d咩。同样地, 想食日本野但又唔想自己谂。上网冒住中伏危机揾左间omakase。见冇咩人去过,又无咩review, 勇字行头既攻煮就去试下。奇异在间野无店名的, 揾左好耐原来系商厦隔离; 问个security, 佢又好鬼祟问我咩事, 有冇book 位...... 就因为咁,成件事变得刺激左! 㕆内充满神秘感, 日式装潢兼系正中间的开放式厨房任你睇。spacious 得来有个大如鲟龙鱼缸的变色装置, 老板话代表春夏秋冬。我觉得似盘景沙漠(哈!)。讲返omakase, 即系厨师发办,代表左食客对厨师的信任,由他来为你挑选最优质、最时令的食材,也是很多美食家品味日本料理的「最高境界」。正所谓 「当晚大厨如何, 你既晚餐也必如何」。呢度所有野都好讲究, 攻煮好迷恋呢个态❤️一开始上sake 也好讲究。以冰镇的手法成座上, 令冰不用沟淡洒的味道, 再用传统的杯仔饮,更可以品尝到清酒的香同甜。由于呢支大吟酿酒体好薄,所以座冰之后会保留香气,不让它挥发。Appetiser 系酸醋海藻配蕃茄, 听个名都开胃哂。可能因为冷盘特别醒神,接下来

呢度所有野都好讲究, 攻煮好迷恋呢个态❤️

Appetiser 系酸醋海藻配蕃茄, 听个名都开胃哂。可能因为冷盘特别醒神,接下来就乖乖等司傅的一台好戏。然后师传准备好准备了蒲烧鳗鱼俾我, 究竟代表d咩?

师傅严选鳗鱼, 拣的都特别肥美厚身,再将鳗鱼直接烧成,迫哂d鱼出黎, 所以食落油香味较重口感较软身,不太干之余却油香较丰腴,皮较脆口。徐徐除了鳗鱼嫩滑带油香外,鳗鱼汁亦是画龙点睛。待鳗鱼烧至干身再涂上酱汁,大约重复三至四次,直至鳗鱼烧熟为止,鱼肉便沾满满酱汁的香味。

重有个 surprise 系海胆焗饭。熟海胆其实我好少机会食。既然海胆焗饭是这里最著名的菜肴之一,香酥的米饭上成桶上枱, 有homey 感; 再盖满厚厚一层海胆,撒上香料和海苔末,一口吃下去那阵海胆的鲜香好突出,先是日本珍珠米味,味道层次格外丰富。烟烟韧韧的米芳香至极,伴着海胆的鲜甜,一啖饭一啖海胆,人生! 即使不食入口, 打开盖即散发着阵阵扑鼻的香气,已令人心跳加速 - 师傅真鬼马!

呢碗盐曲大蚬汤系我至爱, 有我至爱的cherry stone (车厘蚬) , 肥美爽口,如果可以用来生吃更好。面鼔调得味道刚好, 提升蚬本身的鲜味, 不稀不浓,加上topping就是刚刚好!

Wrap up 是重要一环, 压轴登场有绿茶布甸及黑糖浆䣥配果冻。布甸奶味浓,已夺攻煮芳心。本身不是绿茶控, 但都拜倒师傅以抹茶入馔,难忘这客如丝幼滑而又精致的抹茶甜点。黑糖甜品质感特别, 口感偏向QQ、软软,属于比较滑口的质地、硬度及份量刚刚好!黑糖味道正宗, 甜中带苦, 令人怦然心动

当然还有其他料理,原谅攻煮未能尽录。当晚大厨的心情一定好好, 多谢您㨂选得咁好!其实食omakase 唔一定好贵, 只系睇你识唔识窿路