2017-12-05 352 浏览
攻煮呢排因工作而身心俱疲, 只係知自己唔想要咩,唔太知道自己想要d咩。同樣地, 想食日本野但又唔想自己諗。上網冒住中伏危機搵左間omakase。見冇咩人去過,又無咩review, 勇字行頭既攻煮就去試下。奇異在間野無店名的, 搵左好耐原來係商廈隔離; 問個security, 佢又好鬼祟問我咩事, 有冇book 位...... 就因為咁,成件事變得刺激左! 㕆內充滿神秘感, 日式裝潢兼係正中間的開放式廚房任你睇。spacious 得來有個大如鱘龍魚缸的變色裝置, 老闆話代表春夏秋冬。我覺得似盤景沙漠(哈!)。講返omakase, 即係廚師發辦,代表左食客對廚師的信任,由他來為你挑選最優質、最時令的食材,也是很多美食家品味日本料理的「最高境界」。正所謂 「當晚大廚如何, 你既晚餐也必如何」。呢度所有野都好講究, 攻煮好迷戀呢個態❤️一開始上sake 也好講究。以冰鎮的手法成座上, 令冰不用溝淡洒的味道, 再用傳統的杯仔飲,更可以品嚐到清酒的香同甜。由於呢支大吟釀酒體好薄,所以座冰之後會保留香氣,不讓它揮發。Appetiser 係酸醋海藻配蕃茄, 聽個名都開胃哂。可能因為冷盤特別醒神,接下來

呢度所有野都好講究, 攻煮好迷戀呢個態❤️

Appetiser 係酸醋海藻配蕃茄, 聽個名都開胃哂。可能因為冷盤特別醒神,接下來就乖乖等司傅的一台好戲。然後師傳準備好準備了蒲燒鰻魚俾我, 究竟代表d咩?

師傅嚴選鳗魚, 揀的都特別肥美厚身,再將鰻魚直接燒成,迫哂d魚出黎, 所以食落油香味較重口感較軟身,不太乾之餘卻油香較豐腴,皮較脆口。徐徐除了鰻魚嫩滑帶油香外,鰻魚汁亦是畫龍點睛。待鰻魚燒至乾身再塗上醬汁,大約重複三至四次,直至鰻魚燒熟為止,魚肉便沾滿滿醬汁的香味。

重有個 surprise 係海膽焗飯。熟海膽其實我好少機會食。既然海膽焗飯是這裡最著名的菜餚之一,香酥的米飯上成桶上枱, 有homey 感; 再蓋滿厚厚一層海膽,撒上香料和海苔末,一口吃下去那陣海膽的鮮香好突出,先是日本珍珠米味,味道層次格外豐富。煙煙韌韌的米芳香至極,伴着海膽的鮮甜,一啖飯一啖海膽,人生! 即使不食入口, 打開蓋即散發着陣陣撲鼻的香氣,已令人心跳加速 - 師傅真鬼馬!

呢碗鹽麴大蜆湯係我至愛, 有我至愛的cherry stone (車厘蜆) , 肥美爽口,如果可以用來生吃更好。麪鼔調得味道剛好, 提升蜆本身的鮮味, 不稀不濃,加上topping就是剛剛好!

Wrap up 是重要一環, 壓軸登場有緑茶布甸及黑糖漿䣥配果凍。布甸奶味濃,已奪攻煮芳心。本身不是綠茶控, 但都拜倒師傅以抹茶入饌,難忘這客如絲幼滑而又精緻的抹茶甜點。黑糖甜品質感特別, 口感偏向QQ、軟軟,屬於比較滑口的質地、硬度及份量剛剛好!黑糖味道正宗, 甜中帶苦, 令人怦然心動

當然還有其他料理,原諒攻煮未能盡錄。當晚大廚的心情一定好好, 多謝您㨂選得咁好!其實食omakase 唔一定好貴, 只係睇你識唔識窿路