2016-10-29
要數香港近期最紅的餐廳,位於旺角的爆丼屋應該都係大家聽得最多既餐廳之一。爆丼,顧名思義,係日本傳統蓋飯上面將份量加大,理應飯和配料的比例不會改變,先係合理的。話明叫近期人氣餐廳,所以超多人排隊,排左差唔多45分鐘先有得入座。座位好迫,坐得唔係好舒服,台與台之間的空間感近乎0。叫左個三色海膽飯,分別有韓國丶加拿大同北海道的海膽飯,表面用火槍燒過。點解我會話佢地唔識得整海膽丼飯,有幾個原因:1. 用火槍燒海膽絕對會將海膽的鮮甜味減低。雖然用火燒可以減少水份從而將味道加濃,但海膽味係佢火槍「過份」的燒焦下,鮮味同香味全失,浪費海膽。2. 海膽不夠新鮮,可以見到海膽一上台時已經水水地,冇新鮮海膽應有的顆粒分明。3. 海膽料唔足夠。係佢XL Size的飯上面只有薄薄一層的海膽,根本做唔到一碗丼飯應有的飯同材料比例。食到後尾冇哂海膽重有大把飯。總結,一間收你200蚊又要排長隊的餐廳,座位迫丶用料唔新鮮又冇香味又材料又少的丼飯。你真係食埋我個份啦!
點解我會話佢地唔識得整海膽丼飯,有幾個原因: