2013-02-20
之前跟R小姐約去食團購印度野時已經來了這裡,個時已列呢度係要去食野LIST入面之一。仲試左佢地出口個度個間雪榚,正。 最近跟R小姐說起,原來M R小姐 都一直想去試呢個RAMEN CHAMPION (らーめん チャンピオン),仲係FB開了個EVENT準備擇日去試。 因為小妹實在太忙, 所以本來想係新年後找天去試。點知昨天M小姐係下午4:45左右(小妹正常已經放左工了), 突然約去食,好在我未走,又OK,甘就3個人一齊去試。環境這裡其他像FOOD COURT, 只不過是有主題的FOOD COURT,上次去了名古屋覺得佢地火車站下面的地下拉麵街裝修得好靚, 本來都有D期待好像個邊一樣,不過來到之後就有一點點失望。不過氣紛搭救, 大家都用日文叫人來食自己的拉麵, 都真的OK有氣分。而且食完又可以評價, 都幾有桌頭。博多一幸舍來到這裡,當然係食佢地的拉麵,但由於我地只有3個人, 所以決定CHOOSE其中3間出來試。之前我地已經CHOOSE了2間,最後的我們都求其CHOOSE,而小妹我下個月就會去博多,所以就試下博多的啦。之前已經試了2間的NO.1,我們就去飲一飲水,沖下個口,之後再ORDER呢
博多一幸舍
拉麵
唔洗再講都知叫了佢地的NO.1 ,等了一陣,來了。
湯: 4個字「咸到X頸」,不要誤會,不是粗口,只是我唔識打個D字。呢湯杰杰地,好像沾麵,但佢唔係。即刻要喝幾半杯水。
麵: 佢係幼麵的,麵 我就要讚一讚,麵雖幼但唔係林, 都OK彈牙,上湯十足,食到湯味,又唔會好像試湯甘「咸」。
叉燒: 雖然都薄身,不會太瘦了,OK好食,只是食了好像食左陣風甘樣。
蛋: 同個湯一樣, 都係得個「咸」字。我懷疑佢用左「咸蛋」超人 。
總括來說: 如果佢話比我聽係沾麵,我唔試個湯會好好多。有日本哥哥都挽救唔到。
味道: 4/10