2025-07-16
今日我放工經過觀塘東廣場,行咗個圈比一間叫「雞駅」嘅花膠雞米線吸引咗我入去,天口熱想食啲湯粉麵,姬松䇯花膠雞,幾正咁喎,店內和店外大堂也有坐位可坐,睇睇餐牌好快就鎖定目標了。呢度好多特式湯麵、米、湯飯,有特式,我點咗「姬松茸竹笙花膠雞米線」,聽落已經好有食材嘅高級感,叫埋個金磚豆腐、手拍青瓜,清涼嘅柚子蜜。正所謂健康飲食個金字塔即刻呈現咗出嚟!呢碗米線好快就送到嚟,色澤鮮明,湯底香濃材料充足,好香嘅雞肉同花膠嘅味道已經聞到。二話不說整啖米線先,好一段日子冇食過咁爽滑嘅米線,唔會比湯浸淋,花膠雞湯依然好有雞湯味,雞肶肉嫩滑,雞皮仲要係軟滑彈彈吓主角花膠同姬松茸嘅加入,令湯底更加有層次感,感覺食咗好多營養落肚咁,仲帶啲啲菌香味,好味健康。竹笙軟熟索哂湯又係好食,爽脆雲耳添少少顏色從來都穩陣角色,整體黎講咁豐富嘅配料同埋配搭,真係心思制作!除咗主角米線,仲有金磗豆腐,炸豆腐外面鬆脆裏面細膩滑溜,入口淡淡豆香(小心熱辣辣),配搭啲清新嘅手拍豆醬青瓜,味道清新又唔會鹹。同步點咗杯凍柚子蜜,清涼中帶清甜,好味道,飲完解喝又滿足。整體嚟講,呢間觀塘東廣場「雞駅」嘅花膠雞米線真係值得一試,湯底濃郁又唔
整體嚟講,呢間觀塘東廣場「雞駅」嘅花膠雞米線真係值得一試,湯底濃郁又唔失清新,配料豐富健康,食完飽肚又唔會肥膩。價錢合理,環境企理整潔,係一個行過經過食一碗好味湯粉嘅好地方。下次有機會我一定會再嚟試其他款式,我原本想試吓魚翅雞湯飯,呢個要留返下次,期待佢哋嘅創新!