2020-10-08 1417 浏览
好友早排升咗職,話要請我食飯,不過由於佢最近接咗個大 Project,非常忙碌,無時間上網搵資料,所以揀餐廳嘅任務就交由我負責。朋友喺觀塘返工,記得 The Wave 入面有幾間唔錯嘅西餐廳,今次就揀咗位於三樓,主打多元化西餐嘅「Mini Friday」。講真其實我都幾鍾意去工廈搵食,貪佢地方夠大,坐得又舒服,呢度當然亦唔例外,加上裝潢帶懷舊英式氣氛,別具情調。餐牌上嘅食物選擇都幾多,除了有 DIY Pasta 同 Dinner Set 之外,亦可以散點,有沙律、湯、小食及頭盤、薄餅、主菜、意粉&飯及甜品等供應。還沒點好餐,服務員就拿來了一客薄脆,說是給我們作餐前小食。脆片細細塊、非常香口,食落酥鬆又不油膩,沾芝士醬吃,口感一流!同朋友每人揀咗個 Dinner Set,套餐包田園沙律、是日餐湯、主菜、咖啡或茶,加 $1 仲可以換一份是日甜品。先上田園沙律同餐湯,沙律菜好新鮮,面頭放了少許三文魚籽作點綴,伴沙律菜吃,清爽中又帶點鹹鮮。是日餐湯為南瓜湯,湯身不算很稠杰,但南瓜味好濃郁,入口軟綿幼滑,味道不俗。兩份主菜同時上桌,先試下友人點嘅香烤澳洲羊架配薄荷燒汁 ($238),羊架有三大塊
兩份主菜同時上桌,先試下友人點嘅香烤澳洲羊架配薄荷燒汁 ($238),羊架有三大塊,分量十足,食落味道很不錯。肉質富彈性,入口鮮香豐腴,完全不羶,加上羊架經高溫烤製過,把羊脂燒至微焦,令羊肉吃起來多咗份油香。伴吃嘅黑松露薯蓉亦很有水準,質感幼滑,帶松露的迷人幽香,令人吃不停口。
至於我點的香煎三文魚柳配紅花忌廉汁 ($208)  食味亦不俗,魚柳勁厚身,魚皮煎至微微焦香,魚肉油潤細嫩,火候控制得剛好,配以濃香的忌廉汁,吃起來更醒胃。
是日甜品係芒果慕斯, 雖然唔算好大件,但味道亦唔錯,口感清新怡人,而且只係 $1 件,夠曬經濟,食完再嘆番杯飲品,好滿足。