妈妈生日饭挑了这家近期网上稍为多人推荐餐厅,贪佢有窗边座,环境会开扬啲,预早一星期book定了。不过用餐体验同预期有落差,主要著重于在餐厅的安排。当天爸妈比我早到,职员将佢地安排座位在open kitchen 旁边,而当我去到果时,闻到好大阵油烟味,而且位置靠近炉火所以座位好热😩🙁𖠿 环境方面 餐厅分室内同室外座,室外草地有户外椅桌, 当晚三号风悬挂好清凉,由于我地既座位太热,尝试想问职员可否到室外座,但由于当天外面开趴,所以reject左。𓅟服务安排失准由于妈妈生日,负责book位既我稍为紧张booking 有没有被confirm。于是前一天打去问,接线职员先声夺人「你booking当日会有同事喺3-4 点打黎同你confirm 架喇」急急就收线了😅。结果等到隔天用餐前一小时仍然没有人跟我联络。 于是我又主动致电可否跟我confirm booking,并表示我于一星期前openrice request 了窗边座,餐厅当时还表示尽量安排,而当然到最后无获得呢个安排。❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎ 四人套餐用openrice book 有75折(原价$𝟙𝟛𝟠𝟠) 折后$1041
不过用餐体验同预期有落差,主要著重于在餐厅的安排。

𖠿 环境方面

𓅟服务安排失准

❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎

━─━─━─[𝕊𝔼𝕋 𝔽𝕆ℝ 𝟜]━─━─━─━
□■□𝓔𝓷𝓽𝓻𝓮𝓮 □■□
🥗𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 鸡肉凯撒沙律 ❜
整体份量大份,材料好足,一丝丝鸡肉食极都有
鸡肉凯撒沙律

□■□ 𝓜𝓪𝓲𝓷𝓼 □■□
🥩𝟏𝟎𝐨𝐳 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 烧肉眼扒 拼薯条
肉眼order 左五成,煎得火喉刚好口感有喺度,肉汁有锁住,一直咬肉味慢慢渗出而肉味偏淡,薯条脆炸,而份量多到食唔哂。
烧肉眼扒 拼薯条

🍗 𝟏/𝟐 𝐏𝐞𝐫𝐢 𝐏𝐞𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 葡式香辣烧鸡 拼香烤杂菜
鸡皮烤得脆,脆到食落「炸炸」声,但鸡肉烤得火喉有点过了,而鸡欠缺调味。香辣烧鸡的辣靠的是碟上小小一兜Piri Piri Sauce 辣椒酱,酱料有够火辣。
想表扬旁边的杂菜份量同种类多,有迷你甘笋仔,椰菜,迷你焗薯,西兰花苗,有别于一般西餐。
葡式香辣烧鸡 拼香烤杂菜

🐖𝐒𝐮𝐜𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐢𝐠 烧脆皮乳猪拼烟肉柠檬迷你卷心菜 ❜
乳猪好好食,刚刚烧起上菜,一切落去出哂烟,切皮超级脆,食落皮脆肉嫩,猪仔肉味仲要好浓 。迷你椰菜仔又出现左喺配菜度,连烟肉切粒煎香,成件事好襟咬。
烧脆皮乳猪拼烟肉柠檬迷你卷心菜

特别既系通常出去食既烧乳猪都系切好咁上,少见连髀成只上,又要揾返个抵得谂既朋友锯下锯下,成餐饭锯牛锯鸡又锯猪,真系好忙下。

🍝𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐦𝐞𝐚𝐭 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 ❜
极多蟹肉铺满面,啖啖蟹肉丝。蕃茄汁挂满左喺每一条意大利上,蕃茄鲜味酸味令到呢味菜好开胃。
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

□■□𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼 □■□
精选甜品分为有两款
🍫朱古力奶冻
朱古力酱极甜,反而朱古力捧好食

🥚焦糖炖蛋 ❜
面头系一阵焦糖脆面,下层系好重蛋香既炖蛋,呢上下层一齐食甜度不会太过,味道刚好
朱古力奶冻(上), 焦糖炖蛋(下)

□■□𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼 □■□
依餐牌直说
Beer,cocktail,mocktail,wine (+$108 for 2)
Well, 即系套餐是不包饮品的🙃

━─━─━─[单 点 在 下]━─━─━─━
🦀 蟹肉他他焗玉米片 $𝟙𝟚𝟠
𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨
大概系蟹肉白汁忌廉酱,不过上面果pet 蟹肉他他酱令到成兜玉米片淋哂同痴埋一旧。
蟹肉他他焗玉米片

🐗 红酒汁牛面肉扁意粉$𝟙𝟜𝟠
首先食唔出红酒味,内有大量蘑菇、草菇 。牛面肉煮得淋滑,但份量少,成碟系普通普通😩
红酒汁牛面肉扁意粉

🍨朱古力棉花糖夹心饼配云呢拿雪糕 $𝟟𝟠 ❜
生日牌蜡烛加$𝟙𝟘
呢款如果庆生好推荐,唔食得都睇得,主菜是brownie上面坐著云尼拿雪糕,围边既杏仁片同缤纷彩针,卖相几靓,做主角的👩🏽当然惊喜十足,当时外籍店员送上既时候有一齐唱生日歌🎵
朱古力棉花糖夹心饼配云呢拿雪糕

∝ 𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 ‪‪ᯅ̈?
餐厅地利位置唔算方便,食物单价唔低,而质素平平,以呢个价钱黎讲西餐/多国菜可以有好多选择

✰ 餐厅大部分职员需以英语沟通
✰ 另收加一服务费