餐厅: 五月星牛肉麵
资讯:

2019-09-30 103 浏览
星期日夜晚肥妹仔唔想出街食飯都會近近哋落觀塘搵嘢食。 今次就去咗觀塘嘅一啲工廠大廈到食台灣菜。招牌紅燒牛肉麵  $73非常大碗佢嘅湯底,超濃,超好食。佢唔係藥材湯底,係真係用牛肉煮嗰種好香嘅紅燒肉味。佢嘅牛肉 有少少半筋半肉,唔會好柴,面係粗身嘅面,肥妹仔最鍾意食呢一隻面,因為非常堅韌。豬軟骨拌麵  $68肥媽叫咗呢一個拌麵,豬軟骨非常大份,好淋,咬落去入口即溶。台灣腸拼花枝丸拌麵  $63呢個係肥妹仔叫嘅,台灣腸真係冇得輸,外皮我估應該係炸過嚟或者煎過嚟,非常脆。而花枝丸係一貫 做法,炸到脆卜卜。芝士鹽酥雞  $58鹽酥雞炸到非常香口,雞肉嫩滑,在淋上半溶嘅芝士醬,超級邪惡。試管鹽酥菇 $48鹽酥菇係肥妹仔去到台灣一定會叫嘅小食,去到呢度見到有點會唔叫呀?佢嘅鹽酥菇亦都係炸到非常香脆,灑上淮鹽,超香口。宜蘭蔥油雞  $63呢碟雞反而有少少似我哋港式嗰種白切雞,淋上佢哋特製嘅蔥油,所以有特別嘅香氣。總括嚟講佢嘅肉質都好嫩滑。手拍青瓜 $15青瓜爽口新鮮。黃金皮蛋  $15個皮蛋黃係黃色㗎,有流心嘅效果,微辣,好過癮,越食越開胃。白灼時蔬  $15黑糖撞奶  $28呢度嘅黑糖撞奶係超級有

招牌紅燒牛肉麵  $73

豬軟骨拌麵  $68
肥媽叫咗呢一個拌麵,豬軟骨非常大份,好淋,咬落去入口即溶。

台灣腸拼花枝丸拌麵  $63

芝士鹽酥雞  $58

試管鹽酥菇 $48

宜蘭蔥油雞  $63

手拍青瓜 $15
青瓜爽口新鮮。
黃金皮蛋  $15
個皮蛋黃係黃色㗎,有流心嘅效果,微辣,好過癮,越食越開胃。

白灼時蔬  $15

黑糖撞奶  $28
呢度嘅黑糖撞奶係超級有驚喜,肥妹仔覺得仲好飲過出面好多專賣黑糖鮮奶嘅珍珠奶茶舖。佢嘅奶蓋係芝士味,好香濃嘅黑糖,唔會過份死甜,該有嘅黑糖味保留住 ,珍珠煙煙韌韌,超好飲。
2019-09-15