2022-10-05 77 浏览
私房菜嘅精粹就係餐廳獨家設計菜式,出面食唔到架!而呢間「榮哥廚房私房菜」的確有幾度菜式好特別值得一試👍🏻🍢四道特色前菜⭐️⭐️⭐️💫-榮哥自家甜酸齋-本地水耕沙律菜伴芝麻醬-雙色墨魚仔-茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子甜酸齋只係開下胃,而後面三道前菜好精緻💗沙律菜新鮮爽口🥬墨魚仔有一隻麻油味,一隻蒜味,口感鮮爽🤩流心蛋估佢唔到有茶燻味,配埋juicy茄子一流🍆🥣原鼎燉龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯⭐️⭐️⭐️非常足料同份量超多嘅湯,龍脷葉同青欖柑桔飲落好有嫲嫲煲嘅湯感覺,十分健康😆仲有好多湯渣🦐蝦球水芙蓉⭐️⭐️⭐️⭐️💫水滴型碟上嘅蒸水蛋賣相精緻😍晶瑩剔透嘅蛋羹分左兩層,入口即化,非常滑溜嘅口感👍🏻表面嘅蝦同杞子更加畫龍點睛☺️🐟油浸時令鮮魚⭐️⭐️⭐️當日嘅魚係炸馬友,係潮州打冷菜式!外皮香脆,魚肉香口唔會太乾👍🏻🐷蜜椒比利時杜洛克St. Louis橄欖豬肋骨⭐️⭐️⭐️咁犀利嘅名堂係咩東東?原來係糖醋排骨嘅 friend!廚師特別調嘅醬汁似美極味,肉質適中,每人一件少食多滋味😆🐔江南百花雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全晚最特別最有驚喜嘅一碟😍😍上面係雞肉,下面係蝦滑,沾上黑白芝麻,考廚師功夫之餘,入口係又滑又鮮嘅口感,皮脆肉滑,一試愛上食

🍢四道特色前菜

🐟油浸時令鮮魚

🐷蜜椒比利時杜洛克St. Louis橄欖豬肋骨

🐔江南百花雞
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
全晚最特別最有驚喜嘅一碟😍😍上面係雞肉,下面係蝦滑,沾上黑白芝麻,考廚師功夫之餘,入口係又滑又鮮嘅口感,皮脆肉滑,一試愛上食唔停口😋😋😋

🥬魚湯浸有機時令鮮蔬
⭐️⭐️⭐️
時令鮮蔬係菠菜苗,用咗上湯浸煮,鮮嫩解膩☺️

🍚農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
⭐️⭐️⭐️💫
糖心黑蒜幾特別👍🏻令炒飯有清新既甜味,亦有蛋同翠玉瓜增加口感🥒

🍡時令甜品
一個芝麻湯圓作結

呢度環境有d似茶樓,如果再用心裝修少少會感覺高樓檔d🙊 12道菜嘅餐牌一共食咗$1870,四位每位平均$468~