2023-09-29 13 浏览
朋友係香港未食過廚師發板 又想試下d 入門版睇下鐘唔鐘意先 就選左個人均一千左右一試 🤣15品的料理價值$880 基本上由前付、刺身四點、熱食三品、壽司五點、止椀、水物都有齊 品味時間為大概兩小時 都非常滿足😁餐廳除左有廚師發板外 亦可以由客人主導 在給予的Budget下由餐廳按客人的喜好安排食物 也很貼心先付梅汁蕃茄和雞汁啫喱果凍以武士打扮出場 酸酸甜甜 啫喱彈牙開胃刺身四點師傅建議我地由左至右食起 魚脂口感遞增👍🏻銀雪魚 肉質嫩滑深海池魚 魚脂甘香中拖羅 大拖羅 魚脂有化開口感最後由真鯛、海膽和飛魚子配搭 海膽甘甜 飛魚子彈牙熱食三品汁燒吞拿魚 選用面豬登部分 煮至5 成熟 有一種入口即化的感覺由野菜 南瓜 蘿蔔 大根 和松葉蟹、蝦組成的盛合 口感清新 蟹王茶碗蒸非常香濃 由大閂蟹蟹蓉配搭松葉蟹肉 再由栗子帶出鮮味壽司五貫黑龍 薄切清香七彩芝麻赤海蝦 賣相精美北海道帶子厚切鮮味十足喜知次 魚脂豐富魴沸 口感肉質細緻止椀鯛魚湯入口已經感受到熬煮的魚香味 味道鮮甜濃郁水物益力多雪糕菠蘿雪糕整個晚餐體驗都非常滿意 晚市價格亦相對親民 係入門版的好選擇👍🏻

15品的料理價值$880

先付

刺身四點

師傅建議我地由左至右食起 魚脂口感遞增👍🏻
銀雪魚 肉質嫩滑
深海池魚 魚脂甘香
中拖羅 大拖羅 魚脂有化開口感
最後由真鯛、海膽和飛魚子配搭 海膽甘甜 飛魚子彈牙

熱食三品

由野菜 南瓜 蘿蔔 大根 和松葉蟹、蝦組成的盛合 口感清新

蟹王茶碗蒸

非常香濃 由大閂蟹蟹蓉配搭松葉蟹肉 再由栗子帶出鮮味