2018-07-15
行經灣仔,見到北海中心旁新開左一間潮膳 係食潮州菜,作為蠔仔控既我地,當然去試試啦~~ 睇睇餐牌,選擇都幾多,除左潮式小食湯粉,仲有而且佢仲有午餐SET 下午茶,價錢十分親民。首先來當然是一個鹵水拼盤(小$148),有最愛嘅豆腐,一隻蛋、鹵肉,最好味當然是鹵水鵝片~~ 之後就係潮州菜必點-蠔仔烙 ($78) 蠔餅唔係炸嗰種,啱晒怕熱氣既我~~蠔仔數量幾多,無異味粒粒飽滿~~~作為蠔控再加碼叫一碗蠔仔粥($58) 份量都幾多,兩人每人都可分到兩碗。因為驚唔飽,所以最尾加+$20 將個小菜轉為套餐,包一杯飲品 同埋一碟菜, 男仔可能會需要,但女仔就唔洗了~~總括而言,是滿意的一餐,但如果食野偏淡既姊妹們就可能唔太合胃口~~ 因為幾碟菜都偏咸~~不過重口味朋友就表示超級美好,HAHA!!
鹵水拼盤
蠔仔烙