2020-06-04 759 浏览
老婆今日過嚟搵我食晏,梗係搵好西一齊食啦。Haku主打Fusion日本菜,正所謂近排唔係成日出街食飯,所以決定食好啲,今日就會一會佢,睇吓米芝連廚師有乜發寶。今日試咗佢地既Tasting Menu,其實都係Omakase,廚師為你準備即日最時令最新鮮嘅食物。餐牌好簡約,所以食物上枱嘅時候充滿驚喜。第一道菜係海膽壽司配上紫蘇葉,兩樣都係我嘅至愛,放埋一齊味道好夾第二道菜係用木魚湯,豆腐,雞髀菇,紅蝦一齊熬成嘅湯,即刻爽身彈牙,口感味道一流第三道菜輪到係三色魚生,包括Toro配上秘魯黃椒整成嘅汁,沖繩白蝦配上蝦油及柚子酸汁,最後係赤羽太配上青瓜汁。如果我冇記錯嘅話,師傅話赤羽太係石斑魚嘅一種。第四道菜輪到二盤,係炭燒熊本A4和牛。A4和牛有幾好食唔需要多講,醬汁亦有提升味道嘅效果,佢嘅配菜亦都值得一提,薯蓉非常香滑,十分好味第五道菜係鮑魚Risotto,南非鮑魚係雞湯煮,上面再鋪一層由鮑魚肝煮成嘅汁。至於risotto就係用日本米加上Parsley汁,但係放心,芫荽味道一啲都唔濃。另外佢炸咗multigrain rice放在上面,提升大家嘅口感第六道菜就係甜品,今日嘅甜品係白朱古力雪糕配a

第六道菜就係甜品,今日嘅甜品係白朱古力雪糕配almond foam,聽落好似平平無奇,重點就係佢加咗幾滴balsamic vinegar,成件事即刻唔同晒,下次等我自己喺屋企食雪糕嘅時候都試吓 🤣

第七道菜就係糕點,有福岡士多啤梨,lemon tart,炸donut,同埋whiskey jelly 👈🏻 非常特別

今日呢餐又大滿足,冇得去旅行,真係食咗當去咗
2020-06-03
午餐