2019-11-27
之前見到個朋友食蟹仙,已經將呢個名記左入腦,今日去開九龍城就要試下佢,去到餐廳見到坐滿人,都好擔心會冇位,好彩等左10分鐘左右就有位餐廳有唔同嘅套餐供應,最後我哋揀咗$398嘅套餐,總共有九款海鮮首先就梗係呢度既主角,蟹!有兩款蟹可以選擇,一款係越南頂角羔蟹,羔較硬身口感似蛋黃,另一款係大黃奄蟹,店員介紹佢有另一個名叫黃帝蟹,因為佢真係好少有,係肉蟹但又有好多腍身既羔,蟹仙既老闆係有30幾年經驗嘅海鮮分銷商,蟹仙既蟹都係由老闆從船家手上直接攞貨,送到舖頭既每一隻蟹都係由老闆親自揀選當中最靚既之後先再分銷出去,唔怪得出面好少食到咁靚既蟹!除左蟹正之外,蟹仙有另一款食材又係出面好少有得食,就係野生琵琶龍蝦,唔係養殖場養出黎,肉質較爽口彈牙,味道有少少似我地平時食緊既龍蝦其他海鮮都好鮮味,食完海鮮之後緊係要食飯個粥,粥先係個精華所在,加入埋菜甫,莞茜同蔥,正!最後仲會送埋糖水,非常滿足
首先就梗係呢度既主角,蟹!
其他海鮮都好鮮味,
最後仲會送埋糖水,非常滿足