2019-10-02 2265 浏览
「R&B」嘅全寫是係Research & Bakery,早幾年前算係掀起一股熱潮。當時呢類型既特式餐廳並唔多,有創意菜式亦有舒服嘅環境,價錢亦唔算太貴,所以唔少年輕情侶、三五知己都會相約係R&B共進晚餐。餐廳裡面只有幾張枱係靠近落地玻璃,對住大馬路望住車來車往嘅環境同時亦令阿梁我諗起以前成日約朋友到餐廳分享生活瑣事既畫面,快樂嘅時光總係過得特別快!而今晚我就帶左阿張過黎,雖然阿張當年未出現,以前經歷嘅時光只能夠靠把口去講佢知。唯獨係食物我食過、覺得好味嘅,只要依家仲可以搵到黎食,我都希望可以分享比佢!張梁點餐👦🏻🧒🏻$98 Dirty Wings 污漕雞翼評分(10分滿分):8⃣食評💬:點解係污漕雞翼?因為食完之後真係會污漕😂無論係隻手又好牙又好嘴脣又好!一份污漕雞翼有八隻單骨雞翼,所以實質係4隻雞中翼,價錢一啲都唔平!唔知點解食落口無以前咁好食,無咁重口味無咁咸無咁熱辣辣,紫菜嘅質感亦唔同左,好似大塊左無咁碎?問過餐廳侍應,佢地好好,即刻整過一份比我地,話因為預先落左個酸汁所以雞翼會涼左,結果新果份嘅酸汁另上比我們,先似返多啲以前陣味!除酸汁之外仲配有一小兜辣醬,辣醬唔辣,不過雞翼一定

張梁點餐👦🏻🧒🏻
$98 Dirty Wings 污漕雞翼
評分(10分滿分):8⃣
食評💬:點解係污漕雞翼?因為食完之後真係會污漕😂無論係隻手又好牙又好嘴脣又好!一份污漕雞翼有八隻單骨雞翼,所以實質係4隻雞中翼,價錢一啲都唔平!唔知點解食落口無以前咁好食,無咁重口味無咁咸無咁熱辣辣,紫菜嘅質感亦唔同左,好似大塊左無咁碎?問過餐廳侍應,佢地好好,即刻整過一份比我地,話因為預先落左個酸汁所以雞翼會涼左,結果新果份嘅酸汁另上比我們,先似返多啲以前陣味!除酸汁之外仲配有一小兜辣醬,辣醬唔辣,不過雞翼一定要點埋個醬先好味!

$188 Carbonara Pie 卡邦尼意粉批
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:個人認為卡邦尼意粉好少會整得唔好味,與別不同既地方係比較稠同埋比較濃味,而且有細細塊煙肉,數量唔會話太少,每一啖都可以連埋意粉一齊食咁制!

總而言之👉🏻以前嘅R&B比較難book位,walkin更加要等位,今晚竟然walkin都有位,而且仲可以坐窗邊,欣賞下街景,非常正呢!不過,唔一定要多人食先係好野黎嘅!有好嘅環境,好嘅菜式同愛嘅人一齊就係最美好嘅時光!如果兩個人食嘅話,唔建議嗌超過三款菜式,記住唔好浪費食物吖!所以我通常靜係嗌呢兩樣😂

***點餐時留意返~中文菜式名係直譯,唔係正式架!😂