2009-07-18 142 浏览
星期五難得放日假相約朋友一行六人到西貢金九記食海鮮﹗六人每幾個月就會一聚,為的是聚聚舊吹吹水吃個夠。兩年前我地兩個來過既金九記,當年吃後對佢念念不忘,終於有機會再來了﹗坐低老闆娘就介紹我地食鹽水雞腳。唔識欣賞的我聽食家話佢浸得入味,雞腳夠膠質有咬口,友人仲話吃完一隻又想再吃多隻添﹗之後仲有自家製春卷,餡料加左芋泥夠香,炸得鬆脆不燶火喉岩岩好,我食了四條﹗呢度名菜,豉油皇吊筒﹗上次我同食家來都已經食過架喇﹗味道真係一百分﹗墨魚仔新鮮爽口不韌,一咬即開,墨魚味香而濃郁,豉油汁適中不會搶了鮮味,吃完真係齒頰留香﹗我地六個人都大讚好好食﹗椒鹽豆腐夠哂惹味,炸得外脆內軟送啤酒一流﹗鹽焗雞偏瘦未算大隻,雞肉有鹹香但不算滑溜﹗豉油王中蝦,$12兩﹗隻隻都成個碗咁大隻,呢0的大頭仔中蝦真係唔知邊到有得買﹗煎得蝦殼香脆,蝦肉新鮮吃落爽口彈牙,豉油皇帶甜夠惹味,要用手吃先感受到那份味道,一隻根本唔夠喉呢﹗蟶子皇一人一隻,$25隻﹗友人說蒜蓉太多,不過我呢個蒜蓉怪就覺得岩岩好,蟶子肉質爽甜鮮脆,一啖放入口是極級享受﹗薑蔥炒花蟹﹗味道都幾鮮甜,吃得出的新鮮,蟹亦大隻,不過肉質唔太夠實淨,美中不足﹗呢條海青﹗$
星期五難得放日假相約朋友一行六人到西貢金九記食海鮮﹗
六人每幾個月就會一聚,為的是聚聚舊吹吹水吃個夠。

坐低老闆娘就介紹我地食鹽水雞腳。

呢度名菜,豉油皇吊筒﹗
上次我同食家來都已經食過架喇﹗味道真係一百分﹗

椒鹽豆腐夠哂惹味,炸得外脆內軟送啤酒一流﹗

鹽焗雞偏瘦未算大隻,雞肉有鹹香但不算滑溜﹗

豉油王中蝦,$12兩﹗
隻隻都成個碗咁大隻,呢0的大頭仔中蝦真係唔知邊到有得買﹗

蟶子皇一人一隻,$25隻﹗

薑蔥炒花蟹﹗

呢條海青﹗$380﹗
老闆娘話係今朝釣番來的呀﹗
唔吃魚的我聽食家講話0的肉幾實淨亦算滑溜,不過對比起星班就仲差少少﹗

好想吃的奄仔蟹,三隻開邊﹗
隻隻都爆膏不過膏唔太甘香,肉質比花蟹結實但唔夠鮮甜味美,呢水蟹好似差左少少﹗

最後來多個豉油皇吊筒作結,當然全部清哂啦﹗

埋單一人$280,魚蝦蟹咩都出齊呢個價錢差不多了﹗

整體上都算不錯可惜今日0的蟹唔多岩胃口令到成餐有點美中不足,應該可以更好的﹗

更多相:
鹽水雞腳,人人讚好