2022-08-04
呢一間位於堅尼地城嘅《享慢煮泰》, 係一間新派嘅 fusion 泰國餐廳。餐廳出品嘅泰國菜偏向西式,感覺較精緻。餐廳環境好有格調,嚟撐枱腳啱哂。SAUVIGNON NATALE VERGA, 2017,呢隻嚟自意大利 Veneto 嘅白葡萄酒呈淺黃色,入口散發出濃鬱宜人嘅香氣,充滿活力,細味下含香甜嘅熱帶柑橘水果味,夾雜住少少精緻嘅花香,口感優雅,最後係令人愉悅嘅礦物餘韻。《燒西班牙粟飼豬頸肉》, 呢一道燒豬頸肉, 滲出泰國菜串燒嘅碳香。 由於用咗上乘嘅西班牙豬, 食起來肉香十足,豬油香而不膩,點埋地道嘅泰式酸汁, 酸辣醒胃, 令人食慾大增。由於朋友減肥, 生酮進行中, 就叫咗呢一度美味得嚟又健康嘅《慢煮挪威三文魚低脂營養餐配蛋白及沙律菜》。 呢一個餐含有大量優質嘅蛋白質, 有豐富 Omega 3 嘅三文魚, 仲有一份煎蛋白, 加埋大量新鮮沙律菜, 好味之餘, 亦同時顧及到健康, 一舉兩得。最後一道餐廳推介嘅《慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁》, 果然不出所料,馬沙文咖哩味道層次豐富, 配上咗慢煮和牛面頰,和牛面炆得非常之諗。食起黎可以品嚐到那一份黏口嘅骨膠原,牛味香濃郁,配埋炸過啲薯仔粒,
最後一道餐廳推介嘅《慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁》, 果然不出所料,馬沙文咖哩味道層次豐富, 配上咗慢煮和牛面頰,和牛面炆得非常之諗。食起黎可以品嚐到那一份黏口嘅骨膠原,牛味香濃郁,配埋炸過啲薯仔粒, 非常之好下飯, 味道相當的出色。
個人認為一間餐廳比較偏向西餐, 同時亦喺菜式之中滲入咗各款泰式元素。 下次有機會一定要試下牛角包湯同埋牛角包甜品先得。