2025-08-06 229 浏览
成日行商場經過東京撈麵過江龍~麺屋こころ (KOKORO TOKYO MAZESOBA) 都覺得好正咁,最近留意到KOKORO新出咗「海膽濃湯系列」,超吸引,就去咗試下!「海膽濃湯系列」有海膽撈麵及海膽沾麵,都係以100%新鮮空運海膽製作。我揀咗海膽沾麵 ($168),麵條口感煙靱彈牙,好易掛汁,沾一沾鮮香嘅海膽汁,每一啖都鮮味十足!鯡魚子份量都超級慷慨,口感爽脆,食落口感更加豐富!海膽沾麵仲有埋烤豬腩肉,增添油脂芳香!建議加$32追加多一份海膽,會更加滿足!正宗全料東京撈麵 ($109)係餐廳招牌,配料足足有12款之多!有豬腩、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉等等,可以一麵四食--先食原味,然後加入即磨黑胡椒,跟住落KOKORO秘製香醋,最後可以請店員要求一碗免費迷你白飯混合餘下配料及醬汁。呢碗撈麵不愧係招牌,麵條有口感,味道辣辣地,好惹味!飲品方面好有特色,日式茶飲Nomimono系列以日本傳統茶作主打,嚴選日本有機茶園種植之茶葉。抹茶紅豆拿鐵($42)既有茶嘅甘醇,又有日本牛乳嘅奶香,加埋軟綿綿嘅紅豆,充滿日式風味。抹茶奶蓋拿鐵($50)多咗芝士

呢碗撈麵不愧係招牌,麵條有口感,味道辣辣地,好惹味!

抹茶奶蓋拿鐵($50)多咗芝士奶蓋,飲落口感更加香濃順滑,而且芝士嘅咸香亦都同茶嘅香味好平衡。