2023-02-19
😁 準備過農曆新年之前,朋友約一齊食個晏。依日中午出咗尖沙咀一間幾多人識嘅café食lunch,裏面仲有bar area同展覽區。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 雞尾酒蝦蜜桃莎莎杯 😋😋😋😋😋首先個擺盤已經相當吸引,兩隻鮮蝦🦐十分爽口彈牙,莎莎醬充滿蜜桃🍑甜香,微酸好開胃!🍽 龍萵蝦油慢烤番茄醬大蝦扁意粉 😋😋😋😋😋依款望落較為普通嘅主食,食落發現好高質!🤩 無論係食材定係烹調方面,都配合得好好!四隻大蝦🦐又大隻又爽甜又肥美,而烤番茄🍅嘅鮮甜味仍都帶到落個醬汁度,扁意粉軟硬度啱啱好,又掛到醬汁,仲食到淡淡香草羅勒香味。🌿🍽 油封法國鴨髀 配鴨油伴北非小米 佐香橙奶油醬 😋😋😋😋朋友揀咗依個平日比較少機會食到嘅法式鴨髀,一樣擺盤非常吸引,鴨髀容易切開,不過肉質較乾身。🤔️ 北非小米索咗鴨油,帶有香味,點香橙奶油醬嚟食又會多一種果甜味。☺️☕️ 黑芝麻燕麥奶 (熱) 😋😋😋😋因為小編同朋友覺得反正飲咖啡都係要加錢,不如就叫杯平時少見啲嘅做餐飲。可能加咗燕麥奶嘅關係,黑芝麻味道唔算好濃郁,但係飲落都好順滑,而都算大杯。🤗 🍰 焦糖燉蛋脆脆蛋糕 😋😋😋😋顧名思義,就係焦糖燉蛋🍮味道同質地嘅蛋糕,面頭將糖燒到
[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 雞尾酒蝦蜜桃莎莎杯 😋😋😋😋😋
🍽 龍萵蝦油慢烤番茄醬大蝦扁意粉 😋😋😋😋😋
🍽 油封法國鴨髀 配鴨油伴北非小米 佐香橙奶油醬 😋😋😋😋
☕️ 黑芝麻燕麥奶 (熱) 😋😋😋😋
🍰 焦糖燉蛋脆脆蛋糕 😋😋😋😋
顧名思義,就係焦糖燉蛋🍮味道同質地嘅蛋糕,面頭將糖燒到微脆,係一個好甜又好滑嘅甜品。
💁🏻♀️ 依間喺文化中心附近嘅café,佔地大,又有落地玻璃,枱與枱之間有好足夠嘅空間,坐低用餐係幾舒服。小編都幾推介大家去食下飯、相聚下!🥳
午餐 💵💵💵💵💵 約港幣$220/人
🙆🏻♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !