2016-10-13 778 浏览
和牛真係一試抽身不了 成為左我既心頭好 今次仲配埋梅酒 也太瘋狂了 不過年輕就係要瘋狂啦 抽取多啲既營養再減肥是常識吧今次有8種既和牛 分別係澳洲同日本 仲有不同部位喎 太high了吧而梅酒都有8款 但只係388咋 太誇了今次嗌既湯底比上次吾同有兩款 依個亦係大群人食野既樂趣同埋好處左地獄 右沙嗲左壽喜燒 右牛乳豬骨8款和牛係晒度 日本A4和牛有3個部位 澳洲M6和牛有5個部位梅酒方面由清清地既味到濃味甘樣試 最後就可以知道自己最鐘意係邊隻 就可以CHUR爆佢了 都幾好 同埋平時吾會可以試到甘多種酒 第一種最清既 就係好熟悉既味道 大路啲既梅酒味 有稍稍酸味 另外因為加左冰 梅既味更加出 梅酒既香濃更能發揮到第2個試既就係濃啲又好特別既黑糖梅酒其實有layer feel 幾靚 有少少溝吾均勻甘既FEEL 但因為佢陣味幾濃 所以都有啲啲膩用左牛奶溝依種酒 感覺似baileys既FEEL 個人就麻麻地 但朋友就好喜歡之後個啲濃味啲既 我就吾太鐘意啦 但中間有一隻係柚子梅酒 幾正 酒味吾濃 加上本身鐘意柚子 有少少似果汁 但好味過果汁 可以encore依隻!!! 同埋第一隻最清個隻都OK啊~

而梅酒都有8款 但只係388咋 太誇了

左地獄 右沙嗲
左壽喜燒 右牛乳豬骨
梅酒方面由清清地既味到濃味甘樣試
第2個試既就係濃啲又好特別既黑糖梅酒
第一隻食既就係牛舌 因為真係勁愛食 不過就煲耐左所以咸左少少 之後再食就發現都好爽嫩 真係好正
而整體泥講澳洲既和牛係岩我口味啲

而日本a4既和牛 好似係左上既三角腩 睇落已經係好邪惡 脂肪滿溢 食落係少少爽稔 但好脂香 不過出於要自制下 都係吾可以食甘多 而肉眼上蓋質地都好正 吾會太淋又吾韌 但旁邊牛肩肉 我地話佢似棉被HAHA 肉質係嚡啲啲! 同埋大塊得滯 肩係肌肉多吧 實啲 欠缺左脂肪 所以會無左個磨合 變成質地單調

不過日本既雪花或脂肪係好平均 好靚既

而點解鐘意澳洲多啲呢 除左牛舌之外 其他牛既部位都不錯 好似圈埋一撮既下腹腩肉 有啲筋位增加口感 幾得意 而牛小排同牛胸肉稔滑 好食 牛肩胛肉都合我胃口

另外碟上既細卡仔係可以拎泥ENCORE既 都幾型既 小二~~~~
再ENCORE時我又泥牛舌了 真係好好食!!
湯底泥講壽喜燒無上次甘咸 正 依然係我食日式火鍋必點既 沙嗲勁吸引我 吾係中式火鍋個隻麻甩加HEA你既FEEL 同啲肉又好夾 所以都係甘落啲肉去依個湯到 而牛乳豬骨 入面有豬骨肉係度 好足料 而清啲既湯都好岩做一個中和既效果 同埋加啲菜去煲好正 霎時健康 地獄湯都係甘爽啦 但對於食得好辣既朋友就吾夠喉啦 自己去加指天椒啦

另外要一講有芋絲係好加分 可以有埋竹笙 心心眼!!

甜品方面除左吧個啲 今次既dreyer's係有抹茶味 點搞啊 幾飽都要食一杯啦

依間依然係我最愛既日式火鍋之一啦 最衰甘遠 吾係我一定會成日去 希望之後開分店係屯門或元朗啦 同埋下次可以搞埋其他酒類主題 岩晒我地依啲酒鬼~